Med humorn som livlina

Ann Sofie Sakko och Lisen Geiborg.
Ann Sofie Sakko och Lisen Geiborg.
Från instagram.
Från instagram.
Ann-Sofie och Lisen vet båda hur det är att leva med depression. Humor har varit en viktig del tillbaka till livet.
Nu vill de få folk att skatta, och samtidigt bryta tabun kring psykisk ohälsa.

För Ann-Sofie Sakko började fallet mot botten med en separation. Hon var ensamstående med en liten dotter, jobbade heltid, och ville inte leva längre.

– Jag kunde sova tre dygn i sträck. Jag stängde av allt, hade noll ork och kunde inte ens ta hand om mitt barn.

Självmordsförsök, antidepressiva och två vändor till psykiatrivården senare kände Ann-Sofie att hon stod vid ett vägskäl. Det är tre år sedan.

– Jag tänkte att antingen ger jag upp och lämnar mitt barn mammalöst. Eller så kämpar jag.

Lisen Geiborg körde järnet med chefsroll på jobbet, socialt liv, träning och familj tills hon en dag inte kunde resa sig ur sängen.

– Jag kände ingen glädje. Eller, jag kände ingenting. Jag låg bara där.

Hon är sjukskriven sedan i somras. De bådas erfarenheter av psykisk ohälsa har fört samman barndomsvännerna Lisen och Ann-Sofie på ett särskilt sätt den senaste tiden.

Förutom varandras stöd delar de ett intresse: humor. Under hösten har de startat ett instagramkonto där de delar med sig av humoristiska klipp som de spelat in.skarmdumpinsta

Det kan tänkas att humor och psykisk ohälsa är motsatser, men för Lisen och Ann-Sofie har det roliga varit en viktig del av rehabiliteringen.

– När man filmar och flummar är allt fokus på det. Humor har hjälpt mig komma tillbaka till skratten. Det är faktiskt lite som terapi, säger Lisen och redogör för konceptet:

– Vi spelar två medelålders kvinnor i vardagliga situationer. Kerstin är frispråkig och ganska sexistisk. Karin tycker det mesta är skämmigt.

Framför allt är figurerna i klippen inte perfekta. Både Lisen och Ann-Sofie har idag släppt fajten för det där ”perfekta livet” och vill att fler ska våga prata om hur de mår, och våga be andra om hjälp.

– I efterhand kan jag vara förbannad på mig själv, varför bad jag inte om hjälp? Varför lyssnade jag inte på varningssignalerna? Sa nej ibland? Förr skakade jag på axlarna inför problem och var alltid stark inför andra. Idag inser jag att jag inte är någon superwoman, säger Lisen.

Vid sidan av instagramkontot driver de en blogg där de berättar om sina erfarenheter av psykisk ohälsa, målet är nu att komma ut och föreläsa för unga.

– Det är så tabu att må dåligt idag samtidigt som den psykiska ohälsan ökar statistiskt. De krav som ställs idag, särskilt på kvinnor, är höga: du ska ha en karriär, vara världens bästa mamma, gärna hemmafru också och laga mat. Många fallerar på det. Ändå har man en fasad utåt. Många visste inte hur jag mådde när jag var deprimerad. Vi vill visa att det är okej att må dåligt, säger Ann-Sofie.

Fakta

Bloggar och instagrammar

Ann Sofie Sakko, 31. Bor i Rissne

Lisen Geiborg, 29. Uppvuxen i Solna, bor i Eskilstuna

Blogg och instagram: snapstilyoudrops

Fakta

Tjejernas tips för den som mår dåligt

Sänk kraven och prioritera det du ska göra

Våga be om hjälp

Tillåt dig själv må dåligt och säg det till vänner och kollegor

Gråt och skrik ut – det känns skönt efteråt