Med musiken vill han ge barn hopp

Från gatubarn i Dakar till gatumusiker i Stockholm. Världsmusikern Mamadou Sene fortsätter att locka barn till skratt och tårar med historien om sitt liv.

Ett strävt gnisslande, inte olikt det från en fiol uppstår när Mamadou Sene drar stråken längs med sin riti. Instrumentet har han till­verkat själv med traditionella sene­galesiska råmaterial, bland annat alligatorskinn.

– Det går att köpa en riti, men de som spelar brukar göra dem själva, säger Mamadou Sene och börjar sjunga.

Instrumentet är inte bara hans levebröd som musiker, det är också namnet på en barnföreställning om en liten pojke som letar efter sin mamma.

Historien börjar i en liten by på den senegalesiska landsbygden.

– En dag när jag var väldigt liten åkte min mamma till Dakar för att träffa sin bror och beslutade sig för att stanna där. Jag bestämde mig för att ge mig ut för att leta efter henne, berättar Mamadou Sene.

Varje natt gav sig pojken ut för att leta efter sin mamma, ett uppdrag som kom att kantas av både framgång och misslyckanden.

– I Senegal får barnen hjälpa till att valla boskap när de är runt sex år. När man är tio klarar man sig helt själv i skogen och jag var i den åldern.

Så småningom förstod Mamadou Sene att han var tvungen att ta tåget.

– En natt hoppade jag på ett jordnötståg på väg mot Dakar. Jag stod på en plattform mellan två vagnar hela natten. Det enda jag hade att äta var jordnötter.

Mamadou Sene kom helskinnad fram till Dakar. Till slut hittade­ han faktiskt sin mamma genom att fråga folk på gatan. Mamadou Sene stannade hos henne hela vintern.

– Eftersom jag var förtjust i mus­ik fick jag en riti av sin morbror. Så blev jag musiker. I samband med en förställning i Gambia många år senare träffade jag en svensk kvinna och nu har jag bott 18 år i Botkyrka.

”Krokodilfiolen” är historien om Mamadou Senes liv och har spelats på skolor över hela landet. I sommar kan man bland annat se föreställningen på Stockholm folk festival.

När Mamadou Sene först kom till Sverige spelade han musik i tunnelbanan. Där upptäcktes han av den kände världsmusikern Ale Möller.

Sedan många år till­baka turnerar Mamadou Sene som en del av Ale Möllers band. Det vill säga när han inte berättar sitt livs historia.

– Jag vill ge barn hopp, säger Mamadou Sene.

Fakta

Uppträder på Stockholm folk festival

Namn: Mamadou Sene.

Bor: Tullinge.

Yrke: Musiker och scenkonstnär.

Instrument: Riti, en ensträngad fiol.

Aktuell: Barnföreställningen ”Krokodilfiolen” på Stockholm folk festival i augusti samt i världsmusikern Ale Möllers band.