Med rockabilly som livsstil

50-tal som bryts av med en bandana. Rockabillyn är 50-talsmode blandat med punk och burlesk enligt Johanna Alm.
50-tal som bryts av med en bandana. Rockabillyn är 50-talsmode blandat med punk och burlesk enligt Johanna Alm.
Inredningen ingår i stilen
Inredningen ingår i stilen
Johannas snabba frisyr.
Johannas snabba frisyr.
Pinuppor är en stor inspiration.
Pinuppor är en stor inspiration.
Burlesk och punk förpackad i 50-talsklänningar och höga klackar.

Rockabillyn stillar folks begär efter färg och flärd tror Johanna Alm som har landets största rockabilly-blogg.

De vita hade sin musik. De svarta hade sin och låtarna spelades på olika radiokanaler i efterkrigs­tidens USA. Men när musikstilen rockabilly, en blandning av country och blues slog igenom i början av 50-talet var den varken svart ­eller vit. Mer färgglad? Svaret är ja om man får tro Johanna Alm som driver Sveriges största rockabillyblogg från sin lägenhet i Hammarbyhöjden.

Den egna resan mot rockabillystilen började med ikonen ­Marilyn Monroe. Johanna berättar att hon var en tonåring med rosa hår, läderarmband och nitar fram till att hon gick på en maskerad i ­ettan på gymnasietiden.

– Jag klädde ut mig som Marilyn; drog på en klänning för första gången sedan jag var tio år, en massa smink och förvandlades helt.

Numera är det så här hon ser ut – även om hon erkänner att hon slinker ner och handlar i mjukiskläder ibland.

Rockabillymodet beskriver hon som 50-tal: Timglassiluetten med markerad midja, tajt nederdel ­eller en cirkelkjol. Sen lägger man till lite old school-punk, 1800-talsburlesk och ofta tatueringar.

Vore det inte för ett stort färgglatt ankare på underarmen är Johanna Alm, klädd i klänning i sitt pastellfärgade kök med tidstypiska inredningsdetaljer, en perfekt spegelbild av en hemmafru från folkhemmet.

– Alla har sina definitioner av rockabilly. Retromode med attityd tycker jag är bra.

På sin blogg Retrolover skriver den mammalediga webbredaktören om vad hon har på sig. Det blandar hon med inredningstips, tips till andra på hur man lyckas med stilen och hur man fixar till en pinupfrisyr på kort tid samtidigt som man underhåller en baby.

– Det enklaste och billigaste sättet är att titta på vad du redan har hemma, säger hon. Ta en gammal kofta, sy på några tidstypiska tygmärken och vips så har du ett perfekt rockabillyplagg.

Och tvärtemot vad många tror tar det inte så lång tid att fixa sig.

– Det här är min snabbfrisyr säger hon och pekar på hårspännena i luggen. Sen kan man sätta dit en bandana, som jag gjort idag.

Förutom USA är Sverige tillsammans med Tyskland och Spanien ett av de länder i världen där stilen har starkast fotfäste. Exakt varför törs hon inte svara på men bloggens popularitet tror hon beror på att folk just vill ha lite mer färg i sina liv: Att rockabillymodet är utmanande, färgglatt och glamoröst.

– Jag tror att folk innerst inne är trötta på rådande ideal. Med rockabilly får alla, oavsett storlek eller form, plats på scenen.

Fakta

Har spelat i punkband

Namn: Johanna Alm.

Ålder: 29 år.

Aktuell med: Driver bloggen Retrolover.

Inspireras av bloggarna: ”Vixen Vintage”, ”Harlow Darling” och ”Freelancer’s Fashion”.

Bästa stället att fixa rockabillyfrissan: Sivletto på Malmgårdsgatan eller Retroella på Hornsgatan.

Sjöng tidigare i: Punkbandet Six pack therapy men hoppade av bandet för att prioritera bloggen.