ANNONS

Medborgaren: Höj böterna för de som fuskar med hundbajs

Hundbajs på Riddargatan – en inte helt ovanlig syn.
Hundbajs på Riddargatan – en inte helt ovanlig syn.
3 000 spänn i böter för den som inte plockar upp sin hunds avföring.
Östermalmare vill se hårdare tag mot de som inte tar med den svarta påsen på hundpromenaden.
ANNONS

Östermalmarna blir bara sämre och sämre på att plocka upp hundbajs. Det tycker den östermalmsbo som skickat in ett medborgarförslag till stadsdelsförvaltningen om att bajs-syndarna borde straffas hårdare.

Förebilden ska vara spanska staden Murcia där man bötfäller de som inte plockar upp efter sina djur med 300 euro.

Bajs är inte prio för polisen

Men nu har stadsdelsförvaltningens tjänstemän svarat att de inte kan bestämma om höjda böter. Det är kommunfullmäktige som bestämmer de lokala ordningsföreskrifterna.

Och ordningslagen säger faktiskt att polisen redan i dag har rätt att ge tusen kronor i böter till den inte plockar upp bajs efter hunden.

”Enligt polisens lokala lägesbild på Östermalm finns det dock andra brottskategorier än denna som prioriteras högre i polisens arbete.”, skriver stadsdelsförvaltningen i sitt svar.

Få bötfälls

Och eftersom polisen inte lägger några resurser på detta är det föga överraskande få personer som bötfälls av polisen för att inte plocka upp hundbajs på Östermalm skriver stadsdelsförvaltningen.

Under 2020 ska dock stadsdelsförvaltningen genomföra en informationskampanj riktad till hundägare för att uppmärksamma deras skyldigheter i den offentliga miljön. Exakt hur kampanjen kommer att gå till är inte bestämt.

Staden: Inte värre på Östermalm

Trafikkontoret för ingen statistik över hur mycket oplockat hundbajs det finns på Östermalm, men visst det är en del, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret. Men det verkar inte värre än på andra platser i stan enligt honom.

 – Vi har inte noterat att det skulle slarvas mer på Östermalm än i andra stadsdelar, men vi uppmanar alla hundägare att plocka upp efter sig.

ANNONS