ANNONS

Medeltids-konservator kan rädda graffitiväggen i Rågsved

Graffiti, Highway, Rågsved
Räddningsförsöken har pausats, men engagemanget för Highway i Rågsved lever.
Arbetet med att rädda graffitiväggen i Rågsved fortsätter.
Nu har en konservator som restaurerar medeltida målningar kopplats in.
– Vi ska ta oss an det här arbetet som att det vore en kyrka, säger Mårten Bergman, graffitimålare.
ANNONS

Det har gått en vecka sedan övermålningen av graffitiverket Highway i Rågsved centrum. Restaureringsförsöken som inleddes i förra veckan har stannat upp eftersom de inte längre hjälper. Men än lever engagemanget.

”Inte omöjligt”

Under hashtag #highwayresurrected har privatpersoner skänkt pengar för att stödja arbetet med väggen. Insamlingen har nu stoppats men kan komma att tas upp igen.

Igår, måndag, hölls ett möte med restauratörer, Stockholms stadsmuseum, Stockholm konst och flera representanter från graffiti-Stockholm. En av de senare är Mårten Bergman, målare och graffitikonstnär som ägnat den senaste veckan åt att samordna räddningsaktionen.

Kommer väggen gå att rädda?

– Ingenting är omöjligt, tvärtom. Men vi måste vara varsamma och inte hetsa. Nästa steg är att anordna ett möte med fastighetsägaren, säger han.

ANNONS

Ska analyseras i labb

Restaureringsarbetet är komplicerat. Delar av verket har krakelerat sedan tidigare och kan förstöras om de utsätts för starka kemikalier.

Nu ska konservatorn Misa Asp, som tidigare jobbat med att återställa medeltida konstverk, ta färgprover från väggen för att analysera dem i laboratorium.

– Man tar prover, gör en labbrapport och kommer fram till en metod. Sedan försöker man restaurera en mycket liten del av målningen, stor som ett frimärke ungefär. Vi måste ta oss an det här arbetet som att det vore en kyrka, säger Mårten Bergman.

Vill involvera politiker

Han är glad att  arbetet går framåt, men hoppas på ett större engagemang från Stockholms stad.

– Det har varit svårt att få svar på frågor om vem som faktiskt ansvarar för det här, även om det är fastighetsägaren som äger väggen. Politikerna behöver bli involverade, säger han.

Mitt i har sökt Stockholm stad för en kommentar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.