Fullt hus när medeltidssång fyllde aulan

Rikard Karlsson, dirigent och värd för Carmina Burana under Danderyds kulturbiennal.
Rikard Karlsson, dirigent och värd för Carmina Burana under Danderyds kulturbiennal.
Festkonsert ledd av dirigent Rickard Karlsson tog plats i Danderyds gymnasiums aula med lapp på luckan. Konserten Carmina Burana var ett arrangemang som en del av Danderyds kulturbiennal.

Det klassiska mästerverket Carmina Burana av Carl Orff, framfördes som en del av kulturbiennalen i Danderyds gymnasiums aula. Två fullsatta konserter under ledning och värdskap av Svenska kyrkan och dirigenten Rikard Karlsson fick avsluta kulturveckan.

– Jag var mycket nöjd, särskilt efter den andra konserten som var helgjuten. Det är fantastiskt roligt att vi kan göra något sånt här i Danderyd och jag är stolt över alla medverkande och samarbetet mellan Svenska kyrkan, Danderyds kommun och gymnasiet. Alla är med och engagerar sig vilket är mycket roligt, säger Rikard Karlsson.

Stor produktion av många inblandade

Konserterna varade i en timme och sammanfattade 25 olika satser som kombinerades i ett verk. I produktionen deltog runt 150 personer med allt från kör, orkester och teater.

Danderyds Vokalensemble, Kongliga teknologkören och Danderyds gymnasiums kör och teaterklass medverkade i konserten. Musikeleverna från den sistnämnda går på ett nationellt gymnasieprogram med en estetisk fördjupning. De samarbetade med Clara Svärd, en regissör verksam på operahögskolan i Stockholm.

Tillsammans blev det som en gemensam organism med musiken

– Det var fint på scenen, Danderyds gymnasiums kör och teaterklass gjorde en fantastiskt gestaltning och hade tagit hjälp av en regissör som också jobbade med de tre olika körerna. Tillsammans blev det som en gemensam organism med musiken, säger han.

Rikard Karlsson, Svenska kyrkan. Foto: Per Nestor

Publiken på plats var också nöjd och jublade med stående ovationer.

– Vi fick en väldig fin publikrespons, så här glada har nog aldrig publiken varit i Danderyds aula förut, säger Rikard.