ANNONS

Kolla – här är reningsmaskinen Henriksdal saknar

Maskinen som renar medicinrester finns på reningsverket i Linköping men inte i Henriksdal.
Maskinen som renar medicinrester finns på reningsverket i Linköping men inte i Henriksdal.
Henriksdals reningsverk byggs om för 9,2 miljarder kronor.
En ny reningsmetod införs. Men metoden renar inte läkemedelsrester. Krav saknas på att tekniken ska installeras. I Linköping har ansvariga frivilligt försett reningsverket med teknik som renar avloppsvatten även från läkemedelsrester.
ANNONS

I veckan presenterade Stockholms vatten och avfall hur utbyggnaden av Henriksdals reningsverk ska gå till. Reningsverket ska fördubbla sin reningskapacitet och få en helt ny reningsteknik, membranrening, MBR. Tekniken ska göra det renade avloppsvattnet än renare än i dag, enligt Stockholm vatten.

På pressträffen framkom att Henriksdals reningsverk inte kommer att ha teknik som renar avloppsvattnet från läkemedelsrester. Reningsverket kommer däremot att byggas ut på ett sätt så att tekniken kan installeras, om krav på det kommer. I dag finns inga sådana krav.

Ett reningsverk som redan i dag på frivillig väg installerat en teknik som renar avloppsvatten från läkemedel, är Nykvarnsverket i Linköping.

Det nya reningssteget infördes efter ett pilotprojekt i samarbete med IVL Svenska miljöinstitutet. 2017 byggdes en fullskalig ozonreningsanläggning på Nykvarnsverket. Över 90 procent av läkemedelsresterna därmed kan renas bort, enligt verket.

Ozon bryter enligt Nykvarnsverket ned läkemedelsrester och andra organiska föroreningar som de biologiska processerna inte klarar av att ta hand om.

Enligt Nykvarnsverkens hemsida är det landets första permanenta reningsanläggning som tar hand om läkemedelsrester i avloppsvattnet. Kostnaden för reningsanläggningen har varit 25 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.