ANNONS

Mediestrateg: ”Facebook är viktigast”

Sverigedemokraterna är det parti som är bäst på att nå ut i sociala medier och Facebook är viktigast. Det säger Brit Stakston, mediestrateg och författare bl a till boken ”Politik 2.0: konsten att använda sociala medier”.
ANNONS

– Sociala medier har en väldigt, väldigt stor betydelse. Verkligen. Det handlar om en viktig plats för reaktion och reflexion för allt som berör människor. Sådant som man förr diskuterade utanför kyrkan. Och de gör att man kan agera i grupp i frågor, säger Brit Stakston, mediestrateg.

Brit Stakston. Foto: Lena Dahlström

Kommer sociala medier betyda mer i valet 2018 än de gjorde 2014?

– Ja, absolut för vi har ett väldigt polariserat samhällsklimat som redan tar sig uttryck i sociala medier.

– Jag tror att vi kan lära mycket av den amerikanska valrörelsen.

Enligt Brit Stakston, som även suttit i den statliga medieutredningen, finns det ”en viss oberedskap” bland traditionella medier för hur sociala medier kan användas för att nå politiska syften.

Som exempel nämner hon att traditionella medier inte genomskådade att Donald Trumps twitterutspel i valrörelsen förstärktes genom sk bots för att ge intryck av större spridning, något som i sin tur bidrog till att de gavs ännu större utrymme av de traditionella medierna.

Vilka sociala medier har störst inflytande?

ANNONS

– Facebook, definitivt, för det är en kanal som människor använder för så väldigt mycket. 93 procent i landet har tillgång till internet och av dessa är 71 procent inne på Facebook dagligen. Men det finns annat också – Snapchat kan också vara relevant och Instagram.

– Men när det gäller opinionsbildning är det Twitter, trots att det inte används av så väldigt många.

– Facebook kan sägas vara en kanal för organisering och mobilisering av partier i enskilda frågor. Där kan man jobba med att engagera och mobilisera det egna partiet, de som är närmast. Twitter är en kanal (utåt) för debatt, där man kan komma med egna perspektiv.

Vad kan man lära av presidentvalet i USA?

– Man kan ju hoppas att man inte tar efter av tonen i debatten där, som varit hätsk.

– Man får hoppas att man vågar vara faktabaserad. Att svenska politiker vågar vara tråkiga, men ändå visionära och att det inte bara blir känslor och hårda utspel.

Hur förberedda är de politiska partierna i Sverige på den här utvecklingen?

– Faktiskt inte så bra så bra som man skulle tro. Man borde faktiskt kunna lära sig av Sverigedemokraterna. De har varit väldigt duktiga på att använda digitala kanaler för att mobilisera.

– De (sociala medier) ger en unik chans att göra politik mer lustfyllt, säger hon och menar att de traditionella partierna använder sociala medier mer som reklamkanaler än för att väcka känslor och engagemang bland väljarna.

Vilka partier skulle du säga är ”bäst” på de nya medierna?

– Bäst utan värdering? Helt klart är det så att Sverigedemokraterna prioriterat att förstå hur digitala kanaler fungerar. De har haft en digital strategi från början. Men de agerar avskräckande när de agerar i flock. Man är duktig på att ha koll när egna kärnfrågor diskuteras – då aktiverar man (sina sympatisörer).

– Jag tror att andra partier tycker att det är antidemokratiskt. De skrämmer ju ofta personer så att de inte vågar agera igen.

Lite som initiativet ”Jag är här”?*

– Exakt så är det. ”Jag är här” är ett intressant initiativ. Och det var samma sak som hände när Jerringpriset delades ut, men då var det hästentusiaster, och hästsporten är ju stor. Det är samma mekanismer.

Brit Stakston varnar samtidigt för ”grisbrottning” – att debatter urartar till osaklighet och personangrepp.

Lokalt råder hon politiker att se efter var på sociala medier väljarna och de politiska motståndarna finns.

– Men ytterst handlar det om de enskilda politikerna tycker om att möta väljarna på det sättet.

Vad betyder informations/filterbubblor**?

– Ytterst är det en bildningfråga. Man bör resonera i skolan, på jobbet och andra ställen att det är algoritmer som styr vad man möter på nätet. Om jag googlar påverkas det jag får fram av det jag läst, var jag bor, mina vänner och annat. Men det är lätt att går ur bubblan.

– Man väljer bara att göra ”privata sökningar”.

– Det gäller också att ha vänner med olika perspektiv och åsikter både på nätet och i verkliga livet.

– Men filterbubblor kan vara farliga om man har lite skruvad världsbild och för litet socialt liv.

Finns det en fara för att de partier som inte hänger med tappar främst unga följare till andra partier?

– Det gäller inte alls bara unga väljare. De superaktiva på Facebook är 45+. Det märker man inte minst när det gäller hela flyktingengagemanget.

– Jag tror att slaget om de unga handlar om hur man resonerar och hur man skapar engagemang.

Vad kan det bero på att just SD är så framgångsrika?

– Det är klart att andra partier har förstått att sociala medier betyder mycket, men man har det inte i sitt DNA. För Sverigedemokraterna är det lika naturligt som att svara i telefon att arbeta med politik på nya sätt.

 

LÄS MER:

SD är största partiet – på Facebook

S är största partiet i Danderyd – på Facebook

 

*Facebookgruppen #jagärhär skapades av journalisten Mina Dennert för att stoppa näthatet i kommentarsfälten på bland annat Facebook. Tanken är att hat, sexism och rasism ska bemötas med saklighet och en god ton.
När någon känner sig påhoppad rycker medlemmarna i gruppen ut och ger stöd, genom kommentarer och gillningar.
Gruppen har i dag 63 871 medlemmar.

**En filterbubbla innebär att algoritmer/dataprogram filtrerar resultaten i exempelvis sökmotorer och sociala medier beroende på användarens tidigare sökningar, delningar och gillningar. Detta för att visa det som användaren förväntas vilja se.
Följden kan bli att användaren inte tar del av information som motsäger dennes verklighetsuppfattning, och att man isoleras i kulturella eller ideologiska bubblor.

ANNONS