Risk för kaos på Medis till helgen

Flera organisationer samlas på Medis på lördag.
Flera organisationer samlas på Medis på lördag.
Det väntas bli minst sagt trångt på Medborgarplatsen på lördag.
Förutom den pågående sittdemonstrationen väntas en motdemonstration.
Och Hammarby ska samtidigt ha stor handbollsfest.

Det är mycket som sker på samma gång på Medborgarplatsen i helgen.

Förutom demonstranterna från Ung i Sverige, som sedan i onsdags sittstrejkar på Medis för att stoppa utvisningarna till Afghanistan, har organisationen Stå upp för Sverige bjudit in sina medlemmar till en motdemonstration som ska börja kl. 13.

Organisationen vill att deras medlemmar tar med svenska flaggor i en tyst protest mot sittstrejken. Syftet är enligt arrangören att visa missnöje med politikerna och rättsväsendet för att de tillåter sittdemonstrationen.

Men sittstrejkarna får också backning. Den antifascistiska organisationen Kämpa Sthlm har uppmanat sina medlemmar att komma till Medis på lördag kl. 13 för att visa sympati med demonstranterna från Ung i Sverige.

Handbollsungdomar på torget

Samtidigt som dessa demonstrationer och motdemonstrationer arrangerar Hammarby en stor handbollsfest på Medis. Bland annat spelar klubbens ungdomslag och bollskola matcher. Hammarby kommer att anordna aktiviteter på Medis från kl. 11 till kl. 19.

Hur ska detta gå ihop?

–  Polisens bedömning är gjord att det ska gå. Annars ger man inte tillstånd, säger Lars Byström, på Stockholmspolisens mediecenter.

Det är dock bara Ung i Sverige och Hammarby handboll som fått polisens tillstånd till att demonstrera.

Kommer ni att köra bort de andra organisationerna?

– Nej, vi får bara stoppa allmänna sammankomster om det blir en svårare oordning. Däremot begår man formellt ett brott om man inte har tillstånd för en allmän sammankomst. Men det är bara arrangören som gör sig skyldig till brott, det är inte olagligt att deltaga i en sammankomst utan tillstånd, säger Lars Byström.

Kommer ni att sätta in extra poliser?

– Vi kommenterar aldrig hur vi arbetar när det gäller hur mycket resurser som finns på plats. Men det kommer att finnas poliser på Medborgarplatsen under dagen.

Protester mot förlossningsvården

På söndag kommer det också bli mindre svängrum på Medborgarplatsen. Runt ett tusental har anmält intresse att marschera från Mariatorget till Medborgarplatsen i protest mot förlossningsvården. Samling är kl. 13.

Organisatörerna av demonstrationen är ”Arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset”. Demonstrationen har fått polistillstånd.