På en presskonferens i Stockholms stadshus den 14 februari, meddelar den rödgröna politiska majoriteten:
"Vi säger upp markavtalet för Brommaflyget från 2038 när markavtalet löper ut."
De rödgröna vill få bort flyget från Bromma. I dagarna har ett programarbete påbörjats. Målet är att bygga bostäder på marken.
Mikael Andersson
En vecka senare klubbar politiska majoriteten i två tunga politiska nämnder igenom att gå vidare med planerna.
I exploateringsnämnden och stadsbyggnadsnämnden beslutas att ett programarbete ska starta.
Målet är att bygga bostäder där flyget i dag landar och lyfter.
Av protokollen från sammanträdena den 22 februari framgår att politiska oppositionen känner sig överkörd och oinformerad.
Dennis Wedin (M), oppositionsborgarråd, sa exempelvis att de rödgrönas presskonferens kom som en överraskning och att han ser det som oansvarigt att starta planering av bostäder på en plats där staden inte själv kan bestämma.
André Nilsson (L), oppositionspolitiker i exploateringsnämnden, yrkade på att en extern granskare tillsätts i projektet, något han inte fick gehör för.
Området är en viktig pusselbit i arbetet att bygga bort bostadsbristen.
André Nilsson (L), oppositionspolitiker i exploateringsnämnden.
Remi Lafvas
"Det är allvarligt att projekt efter projekt nu galopperar iväg i kostnad, samtidigt som skolor får dra ned för att det saknas pengar. Det är dags för oss politiker att inse att det behövs en mer rigid kontroll av utgifterna, och genomförbarheten, vid större projekt", skriver André Nilsson i en kommentar till Mitt i.
Särskilt uttalande
I stadsbyggnadsnämnden gjorde politiska majoriteten ett särskilt uttalande. Majoriteten sa att arbetet nu inleds med en av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt på flera decennier och att flygfältet är ett av stadens större sammanhållna markområden som går att bebygga.
Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.
Pressbild/Socialdemokraterna
"Området är en viktig pusselbit i arbetet att bygga bort bostadsbristen", skriver majoriteten, med ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S), i spetsen.
I och med klubbslagen i de båda nämnderna har utredarna i Stockholms stad numera fått mandat att påbörja ett programarbete för hur man kan fylla flygfältet med bostäder i stället för med flyg. Exploateringskontoret har fått ett maxtak, två miljoner kronor, för vad utredningen får kosta.
Trots rödgrönt besked – ovisst för Brommaflyget
Redan om några år kan flygmaskinerna på Bromma flygplats ha försvunnit i fjärran. Eller så förblir Bromma en flygplats även efter 2038. Kommande års valresultat kan avgöra.
Förra veckan meddelade de rödgröna i Stockholms stadshus att de säger upp markavtalet för Brommaflyget när avtalet går ut 2038.
När de rödgröna vid en presskonferens presenterade nyheten kommenterade finansborgarrådet Karin Wanngård (S) beskedet så här:
– Det är en väldigt tydlig signal till staten att nu är det dags att avveckla Bromma, sanera marken och återlämna den så snart som möjligt för vi kommer att stadsutveckla på området.
När vill du att flyget ska flytta?
– Så snart som möjligt. Det är så lite passagerare på Bromma i dag, vi har en överkapacitet på Arlanda, vi vet att en del flygbolag har redan flyttat, en del har signalerat att de vill flytta, så snälla, putta på den här flytten så fort som möjligt.
Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad, vill att flyget lämnar Bromma senast 2036 och att marken sanerats till utgången av 2038.
Johannes Äng
Senast i slutet av 2038 vill Wanngård att området ska vara återställt och sanerat.
– Det innebär att flygtrafiken behöver flytta ett par år innan dess, sade Wanngård.
Äger marken
Stockholms stad äger marken där Brommaflygfältet ligger men regeringen har sista ordet när det gäller om flyget ska flyttas i förtid.
Den nuvarande borgerliga regeringen, med stöd av Sverigedemokraterna, har i Tidöavtalet sagt att den vill behålla flygplatsen.
Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, kommenterade de rödgrönas besked som oseriöst:
Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i Stockholm, kallar de rödgrönas beslut att kräva att Brommaflyget flyttar innan arrendeavtalets utgång för oseriöst.
Malin Lövkvist
– En nedläggning av flygplatsen innan 2038 erfordrar en aktiv medverkan och erforderligt beslut av staten. För att vara tydlig, det här är ren symbolpolitik, sade Christofer Fjellner.
Valet kan avgöra
Kommande års val till kommun och riksdag kan komma att avgöra Brommaflygets öde. Skulle Socialdemokraterna hamna i regeringsställning efter valet 2026 kan situationen nämligen bli en annan.
En sittande regering kan när som helst besluta om att lägga ned Bromma, enligt Jonny Flodin, universitetsadjunkt på KTH, som specialiserat sig på arrendeavtal, och som för Mitt i:s räkning har läst arrendeavtalet mellan Stockholms stad och Luftfartsverket (statliga Swedavia).
– Luftfartsverket (regeringen) har rätt till förtida uppsägning av avtalet och besluta att lägga ned flygplatsen tre år efter uppsägning, säger Jonny Flodin.
Jonny Flodin, universitetsadjunkt på KTH, har för Mitt i:s räkning läst arrendeavtalet mellan Stockholms stad och Luftfartsverket (Swedavia).
KTH
Så om exempelvis S sitter i regeringen efter valet 2026 och beslutar att lägga ned Bromma kan flygplatsen läggas ned 2029 eller 2030, beroende på när beslutet tas?
– Ja, någonting sånt skulle det bli, säger Jonny Flodin.
Samtidigt kan en ny politisk majoritet i Stockholms stadshus riva upp de rödgrönas beslut i Stockholms stad om att säga upp markavtalet.
– Jag avser att vinna nästa val. När vi närmar oss 2038 får vi som markägare sätta oss ned med staten och pratat med dem vad de vill men vi moderater värnar om Bromma flygplats, säger Christofer Fjellner (M).
En ny majoritet i Stockholms stad kan helt enkelt skriva ett nytt arrendeavtal för Brommaflyget, enligt Jonny Flodin.
Det kräver ingen procedur?
– Nej, det beror på om det är några punkter som behöver förhandlas men jag misstänker att man bara skulle kunna utgå från det här befintliga avtalet och bestämma att det ska gälla. Det är inga konstigheter, säger Jonny Flodin.
Socialdemokraterna vill flytta flyget.
"Vi tycker att Bromma flygplats ska läggas ner och läggas över på Arlanda flygplats. Exakt hur ett sådant förslag skulle se ut i regeringsställning 2026 är svårt att svara på nu och är något vi får återkomma till då", skriver Gunilla Svantorp (S), ledamot i riksdagens trafikutskott, i ett mejl till tidningen.
Mitt i har sökt infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) som inte återkommit.
Det var vid en presskonferens förra veckan som de rödgröna i Stockholms stadshus presenterade sitt senaste drag för att få bort Brommaflyget: avtalet om markarrendet kommer inte att förlängas.
Anders Gustafsson
Vi tycker att Bromma flygplats ska läggas ner och läggas över på Arlanda flygplats. Exakt hur ett sådan förslag skulle se ut i regeringsställning 2026 är svårt att svara på nu.
Vad handlar det om?
Den rödgröna majoriteten i Stockholms stadshus vill sparka ut flyget från Bromma flygfält och bygga bostäder på marken.
Politiska oppositionen i Stockholms stadshus, liksom regeringen, vill ha kvar flyget på Bromma.
Stockholms stad bestämmer om markavtalet, om avtalet ska förlängas eller inte. Men det är regeringen som beslutar om flyget ska flytta.
Markavtalet för Bromma flygplats gäller till 2038.
Källa: Stockholms stad, Region Stockholm
Planen
De rödgröna vill bygga 22 500 bostäder på flygfältet när flyget väl har flugit sin kos.
Den 22 februari väntades stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden besluta att inleda ett programarbete för att bygga bostäderna.
Ett programarbete är ett första steg i stadsbyggnadsprocessen och ligger till grund för kommande detaljplaner.
Källa: Ur de rödgrönas pressmeddelande
Arrendet
Nuvarande markavtal mellan Stockholms stad och Luftfartsverket (Swedavia) gäller till 31 december 2038.
Uppsägning av avtalet måste ske senast 2035, tre år innan avtalet löper ut. Nu har de rödgröna alltså valt att säga upp avtalet redan i år, 2024, lika med att avtalet inte förlängs efter 31 december 2038.
Swedavaia betalar 1 krona i årlig arrendeavgift till Stockholms stad samt fem kronor per avresande passagerare.
2023 fick staden 3,9 miljoner kronor i avgifter.
Marken på flygfältet beräknas vara värd mellan 16 och 43 miljarder kronor (ur DS 2021:25).
Källa: Ur de rödgrönas budget, regeringens utredning DS 2021:25
Saneringen
Saneringen av flygfältet kan kosta minst ett tresiffrigt miljonbelopp och upp till tre miljarder kronor (DS 2021:25).
Saneringen kommer att ta flera år. På de värst förorenade områden måste tre meter ytlager tas bort (Magnus Persson, fd statlig utredare, till Sveriges radio).
Vem som ansvarar för vad av saneringen behöver utredas av en gemensam grupp mellan staden och staden (Peter Norman, fd statlig utredare, juni 2022).
Flygplatsen ska vara sanerad till 2038. För att klara det behöver flyget ha flyttat senast 2036 (ur de rödgrönas pressmeddelande).
Källa: Kemikalieinspektionen, regeringens utredning DS 2021:25, Sveriges radio, Peter Norman
Politisk brännpunkt
I det så kallade Tidöavtalet, som gäller sedan valet 2022 skriver, SD, M, KD och L, som har majoritet i riksdagen, så här om Brommaflyget: "Bromma flygplats ska bevaras. Något beslut om att lägga ned Bromma flygplats kommer inte att fattas under mandatperioden."
När Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm, i Mitt i kommenterade beslutet om Brommaflyget i Tidöavtalet 2022, sade hon: "Ett enormt bakslag, jag hade gärna sett att avveckla i förtid så att vi kan bygga bostäder."
Källa: Tidöavtalet, Mitt i
Historiken
1936 invigdes Bromma flygplats av Gustav V.
1954, 1958, 1989, 1994, 2003, är några årtal som Bromma flygplats utretts. Enligt Aktionsgruppen mot Brommaflyget (juni 2022) hade Brommaflyget utretts tjugo gånger sedan invigningen 1936.
2008 beslutade dåvarande regeringen att Bromma är en av tio flygplatser som endast regeringen får besluta om att lägga ned.
2024 väntas den rödgröna majoriteten i Stockholms stad besluta att säga upp markavtalet med Swedavia från 2038.
Källa: Swedavia, DS 2021:25, Aktionsgruppen mot Brommaflyget
Vad händer nu?
Veckan som gick: exploateringsnämnden och stadsbyggnadsnämnden beslutar om programplan för flygfältet.
2040 (tidigast): Spaden i jorden för nya bostäder.
Jokrar (kan påverka byggprocessen): Hur kommer morgondagens bostäder och arbetsplatser att se ut och utvecklas. Långa ledtider vid byggprojekt. Väldigt engagerade medborgare.
Källa: Ur rödgrönas pressmeddelande, Karin Wanngård
Arlanda
Mitt i ställde tre frågor till finansborgarrådet Karin Wanngård (S): Hur ska det gå till att flytta flyget från Bromma? Vad krävs på Arlanda? Måste Arlanda byggas ut?
Wanngårds svar: "Vi lämnar beskedet om uppsägning redan nu för att ge staten goda planeringsförutsättningar för att flygplatsen ska vara avvecklad och marken återställd senast år 2038. Allt färre flyger från Bromma, inte minst affärsresenärerna. Efter pandemin har de flesta flygplatser sett en starkare återhämtning än Bromma. Vi förväntar oss nu att regeringen påbörjar planeringen så att brommaflyget kan flytta över till Arlanda."
2022 presenterade Peter Norman, statlig utredare, den så kallade Arlandautredningen: Hur ska flygkapaciteten i Stockholmsområdet säkras vid en nedläggning av Bromma.
Peter Norman såg inget behov av en snabb avveckling av Bromma utan föreslog en nedläggning 2035. En överflyttning av flyget från Bromma till Arlanda kunde ske stegvis. Arlanda behövde en "Brommafiering", det borde gå lättare och snabbare att ta sig till Arlanda, främst för passagerare som reser över dagen. Norman såg också behov av en ny landningsbana på Arlanda
Källa: Karin Wanngård, Peter Norman
Mer om flyg
"Sverige är ett land i världen som är mest beroende av flyget." (Peter Norman, fd statlig utredare, 2022)
Drömtomt? I Bällsta var Stockholms stad i september 2023 på gång att sälja fem obebyggda småhustomter. Den som var i köpläge fick vara beredd att slanta upp minst tre miljoner kronor. Men så länge de lediga tomterna ligger inom Brommaflygets bullermatta kommer sannolikt inga bygglov att beviljas. (Exploateringskontoret)
Swedavias svar på frågan om Bromma flygplats finns kvar om tio år: "Ja, det tror jag". (Åke Svensson, ordförande i Swedavia, till Mitt i oktober 2022)
"På grund av flygplatsen kan man inte bygga nya bostäder eller anlägga skolgårdar under den preciserade flygbullerkurvan, eftersom bullret kommer uppifrån." (Tua Sandberg, stadsplanerare, till Mitt i februari 2022)
Källa: Peter Norman, exploateringskontoret, Åke Svensson, Tua Sandberg
Regeringen
Här är Mitt i:s frågor som infrastrukturminister Andreas Carlson (KD), inte svarat på:
Vad innebär det att rödgröna i Stockholms stad säger upp avtalet?
Påverkar det regeringen?
Om inte regeringen begär att brommaflyget flyttar, vad händer då? Flyger flyget på som vanligt efter 2038? Eller kommer ni att sätta er i en förhandling?
Om saneringen inte är klar 2038, vad tänker regeringen kring det?
Vad skulle krävas för att flyget flyttas från Bromma till 2038?
Källa: Mitt i
Frågetecknen kring Brommaflygets framtid är i dag fler än svaren.
Mikael Andersson