ANNONS

Megastort schackparty på Djurgården

Nihal Sarin, en 11-åring från Indien som troligen kan spöa dig i det klassiska brädspelet.
Nihal Sarin, en 11-åring från Indien som troligen kan spöa dig i det klassiska brädspelet.
11-årig schackstjärna från Indien och spelare som spås bli nästa i Bobby Fischer.

Det pågår en superturnering i schack på Djurgården just nu.

Sveriges äldsta klubb firar 150 år – och lockar världsstjärnor till ön.
ANNONS

Stockholms Schacksällskap, en av världens äldsta schackklubbar, firar 150 år. Ute vid Hasselbacken på Djurgården pågår därför ett stort schackparty.

– Just nu sitter 300 spelare från 38 länder och spelar om förstapriset på 50 000 kronor. Turneringen är öppen vilket betyder att alla 300 spelare tävlar mot i samma grupp, säger Ingemar Falk, klubbmästare i Stockholms Schacksällskap.

I tio år har klubben samlat in pengar för att kunna hålla firandet på Hasselbacken.

– Vi bränner av allt på det här. Det är som en stor festival för oss så det är kul att fira på det här sättet, säger Ingemar Falk.

Totalt finns 300 000 kronor i prispotten vilket lockat många stora namn till Stockholm. Bland annat deltar 34 stormästare i schack vilket är en titel som är svår att uppnå.

– Sedan har vi några coming stars. Nihal Sarin, en 11-åring från Indien, är en tvärhand hög men spelar mot stora mästare. 15-årige Sam Sevian från USA blev stormästare som 13-åring. Bobby Fischer fick samma titel när han var 15 år. Sam har slutat skolan och ska göra allt för att bli världsetta, säger Ingemar Falk.

Hasselbacken har tidigare varit värd för flera schackturneringar i början av 2000-talet. Men platsen har fler kopplingar till spelet.

– Vår klubbs första ordförande var faktiskt A. E. Nordenskiöld. När han kom tillbaka till Stockholm efter att ha upptäckt nordostpassagen ville klubben fira honom med en middag. Och den hölls såklart på Hasselbacken, säger Ingemar Falk.

På söndag avgörs turneringen.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.