Meliks musik sätter Botkyrka på kartan

"Botkyrka är med i varje liten grej jag gör, medvetet och omedvetet" säger musikern Melik.
"Botkyrka är med i varje liten grej jag gör, medvetet och omedvetet" säger musikern Melik.
Håll ögonen på Melik - för det gör en av världens största musikbloggar. Den 20-åriga hiphop-artisten har redan spelats 150 000 gånger och bär med sig Botkyrka i all sin musik.

Melik kan inte svara på när eller varför han fastnade för musiken – den har ju alltid funnits där. När han var liten tog dikterna form i Alby och när flytten gick till Tumba började han rappa och skriva egna texter i tidiga tonåren.

Nu börjar det bli allvar. I januari släppte 20-åringen sin första officiella låt ”Oh Lord” på Spotify och Youtube. Inför släppen var det många som sa att musiken aldrig skulle fungera i Sverige – de hade fel.

Med senaste singeln ”This city” inräknad har Meliks musik spelats 150 000 gånger, och även på radio. ”Oh Lord” snappades upp och hyllades av en av världens största musikbloggar, Noisey/Vice.

– Det känns skönt och många har hört av sig med uppmuntrande grejer. Det har varit en sjuk färd, jag kan inte förklara det med ord, säger Melik.

Lika svårt är det att sätta ord på musiken. Den skapas utifrån känslor, för dem som känner samma sak.

Melik bor numera i Norsborg och beskriver sin uppväxt som en ”bergochdalbana”, en mer lärorik än negativ sådan.

– Jag har växt upp i Botkyrka och det har format hela mig. Botkyrka är med i varje liten grej jag gör, medvetet och omedvetet. Det som inspirerar mig är folket, kärleken från folket med olika bakgrunder som bygger ihop ett samhälle. Det har influerat min musik rätt mycket.

I musikbloggen konstaterar skribenten att Melik är ”jäkligt högljudd om sitt självförtroende för att vara en okänd rappare” och fortsätter;

”Melik’s debut is a solid, club-ready rap track and gives us hope he’ll soon be able to prove that yes, he really is amazing.”

En okänd rappare som vågar ta plats och levererar en bra och ”klubbfärdig” rap-låt gick med andra ord hem hos den populära bloggen, som väntar på fortsättning.

– Det känns fett nice, det har alltid varit det som är drömmen, att nå ut och berätta min historia om vart jag är ifrån och vara ansiktet som förmedlar det utomlands, säger Melik.

Den 22 mars släpps hans nya låt ”Who is this” som han själv säger visar en annan sida av honom.

– Den är lite mer brutal när det kommer till att verkligen snacka om vem jag är. Den berättar mycket om mig, mer ”in your face”, på direkten.

I nuläget är han inte bunden till något skivbolag utan kör ”independent”. Till sin hjälp har han bland annat André Wessely som har producerat alla tre låtar. I musikvideorna till Oh Lord och The City ligger ett stort fokus på Melik själv. En annan framtoning än vi vanligtvis ser inom svensk hiphop, menar han.

Nu har han flyttat ur studion i Alby och spenderar för stunden varje andetag i en studio på Gärdet. Det är 100 procent musik och inget annat som gäller. Ett nytt projekt är på gång, men vi får helt enkelt vänta och se vad han överraskar med härnäst. Längre fram hoppas han möta publiken på scen – men var sak har sin tid.

– I slutändan vill jag stå på scen, jag älskar att se folks reaktioner live men just nu är det viktigare att ge folket musiken att lyssna på, jag vill gem dem kvalitet först, säger Melik.