ANNONS

Melker låg dumpad i sopbil

Sommarkatternas säsong är över – och med hösten går många av dem ett grymt öde till mötes.

Kattungen Melker ­räddades ur en sopbil i Solna och fann ett nytt hem i Vallen­tuna.
ANNONS

Förra fredagen hittades katten ­jamandes mitt bland alla mat­rester i en sopbil i Solna. Det var tidningen Metro först med att berätta.

Efter lite lirkande fick man ut katten som kördes till Vallentuna djurklinik.

– Det luktade riktigt unket om katten och han var riktigt illa däran. Han hade risgryn i pälsen, ­säger Maria Carlsson som jobbar på kliniken.

Efter att katten fått lite lugnande medel kunde personalen på kliniken tvätta av honom all smuts. De trodde först att katten var en vildkatt och övervägde därför att avliva den.

– Men vi ville ge honom en andra chans och han fick följa med mig hem över natten, säger Maria Carlsson.

Redan på lördagen var det självklart att katten skulle stanna kvar hos familjen. Han fick då namnet Melker.

– Vi hade funderat på att skaffa katt men inte riktigt hittat rätt tillfälle. Ibland är det som att katten väljer sin ägare, så är nog fallet för den här lilla prinsen, säger Maria.

Melker är dock ingen vildkatt.

– Nej, så tam och kelvänlig som han är finns det inte en chans att han varit någon vildkatt innan. Redan första natten uträttade han dessutom sina behov i kattlådan, säger hon.

ANNONS

Melker har nu bott en vecka hos familjen och han har redan gjort sig hemmastadd.

Eftersom ingen riktigt vet vad som gjort att Melker hamnade i sopbilen från första början tror man att han är en av de många sommarkatter som blir lämnade så här i slutet på sommarsäsongen.

Enligt Birgit Kummeneje, som driver föreningen Kattluckan, finns det ett tusental katter i Stockholmsområdet i dag som blivit dumpade av sina ägare.

– Många har säkert den uppfattningen att katter klarar sig i naturen, men det gör de inte längre.

Birgit har jobbat med hemlösa katter sedan 2003. Hon tycker att man kunnat se en minskning av övergivna katter på senare tid.

– Kanske tänker man till lite mer än tidigare innan man skaffar en katt nu, säger hon.

Något som är ett större problem är att det i dag inte finns något lagstiftningskrav på att id-märka tamkatter, säger Birgit.

– Många katthem blir belastade med katter som egentligen har en ägare som saknar sin katt. Men då katten inte är id-märkt är det nästan omöjligt att hitta dess riktiga ägare igen. Det är synd.

Vildkatten hittades under matresterna i en sopbild. Nu har han fått ett nytt hem i Vallentuna – och ett ordentligt bad. ”Han hade risgryn i pälsen, ­säger nya matte Maria Carlsson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.