ANNONS

Mellanstadieverksamheten i Rågsved är hotad

collage-ragsved-fritid
Skolelever i Rågsved har fritidsverksamhet på Rågdalens parklek och fritidsgården.
Stadsdelen har inte längre råd att ha kvar mellanstadieverksamheten på Rågdalens parklek och Rågsveds fritidsgård.
En namninsamling har startats för att rädda verksamheten.
– Den behövs verkligen, speciellt i ett område som Rågsved, säger Hassan Jama (V).
ANNONS

Mellanstadieelever från Rågsveds grundskola har fritidsverksamhet på Rågdalens parklek och elever från Snösätraskolan på Rågsveds fritidsgård. Men nu har stadsdelsförvaltningen meddelat skolorna att verksamheten inte kan fortsätta nästa läsår.

– Vi behöver se över våra kostnader, vi har fått en minskad budget för barn, kultur och fritid, säger Gunilla Ekstrand biträdande förvaltningschef.

Fritidsverksamheten är utbildningsförvaltningens ansvar. Men skolorna har inte möjlighet att ha verksamheten på skolan och har därför köpt tjänsten av stadsdelsförvaltningen som ansvarar på parkleken och fritidsgården. Ersättningen från utbildningsförvaltningen har dock inte täckt kostnaderna. Stadsdelen har fått skjuta till pengar ur egen kassa för att det ska gå ihop.

– Nu när vi får mindre pengar måste vi prioritera vår verksamhet först och inte det vi gör går åt en annan förvaltning, säger Gunilla Ekstrand

Hoppas hitta en lösning

Gustav Johansson (M), ordförande i stadsdelsnämnden, tycker att det är en principiell fråga.

– Vi har hela tiden subventionerat det här med våra pengar, säger han.

En namninsamling ”Rädda Rågdalen” har startats och 500 personer har skrivit under. Föreståndaren för Rågdalens parklek skrev ett brev till ledamöterna i stadsdelsnämnden. Hassan Jama (V) svarade och har engagerat sig. Han stod själv med namnlistor i Rågsveds centrum i söndags.

– Det här är ett socialt förebyggande arbete i ett prioriterat område. De måste ha någonstans att vara annars kommer de att hänga i centrum. Där finns kriminella som kommer att utnyttja de här barnen som inte är straffmyndiga. Det blir en ond cirkel säger han.

Gustav Johanson (M) påpekar att han tycker att mellanstadieverksamheten på Rågdalens parklek och på fritidsgården är väldigt bra och att stadsdelsnämnden hoppas hitt en lösning fö att den ska kunna vara kvar.

ANNONS

– Vi diskuterar med utbildningsförvaltningen. Jag hoppas att vi hittar en lösning så att den kan vara kvar, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.