ANNONS

Mello nästa för ”Din soldat”-Albin

Albin Johnsén hyllade sonen Frank, 4, i låten ”Frank” som har sålt platina. Det har även ”Din soldat”, som han skrev ihop med Mattias Andréasson och sjöng med Kristin Amparo.
Albin Johnsén hyllade sonen Frank, 4, i låten ”Frank” som har sålt platina. Det har även ”Din soldat”, som han skrev ihop med Mattias Andréasson och sjöng med Kristin Amparo.
Tillsammans med parhästen Mattias Andréasson.
Tillsammans med parhästen Mattias Andréasson.
Sjöng ”Din soldat” tillsammans med Kristin Amparo.
Sjöng ”Din soldat” tillsammans med Kristin Amparo.
Tillsammans med sonen Frank.
Tillsammans med sonen Frank.
Han är en av Sveriges mest framgångsrika rappare men också en ung pappa med adhd-diagnos och en enorm sorg i bagaget.

Nästa lördag tävlar Kransenkillen Albin Johnsén i Melodifestivalen.
ANNONS

Lördagen den 6 februari ställer sig Albin Johnsén, 26 år, på Melodifestivalens scen i Göteborg. Där sjunger han den poppiga rapplåten ”Rik”, ihop med parhästen Mattias Andréasson.

Men en tredje person finns också med, även om hon inte syns. Det är Albin Johnséns tonårskärlek, som dog i tsunamin julhelgen 2004.

– Det har gått elva år och jag har bearbetat sorgen och accepterat att hon är borta. Men inför varje gig jag gör ber jag fortfarande till henne. Hon blessar mig alltid innan jag går upp på scenen, säger han med eftertryck.

Vi träffas på ett kafé i Midsommarkansen där han bor sedan fyra år, med hustrun Alexandra och sonen Frank, 4 år. Det har gått knappt två år sedan han fick sitt genombrott med rapplåten ”Din soldat”, ihop med Kristin Amparo. Den har sålt platina flera gånger om och streamats över 30 miljoner gånger på Spotify.

Albin Johnsén blev rikskänd över en natt och följde upp med guldsäljande debutalbumet ”Dyra tårar”. Men han var knappast någon nybörjare. Redan i tioårsåldern började han skriva egna rapplåtar, hemma i pojkrummet i Nacka.

– Det blev snabbt en del av min identitet. Jag var en rastlös och nyfiken kille och hade svårt att koncentrera mig i skolan. Men när jag rappade kunde jag fokusera, och samtidigt ventilera mina känslor, berättar han.

På högstadiet blev Björknäs fritidsgård hans andra hem. Där fanns en studio och en fritidsledare som lärde honom rappandets hantverk. Det betydde allt, konstaterar Albin Johnsén i dag.

– Att rappa är ett hantverk och jag är sjukt tacksam mot honom för att han lärde mig det. Utan det hade jag aldrig nått så här långt, säger han.

Det fanns en förklaring till tonårskillen Albins rastlöshet. Han har adhd, men fick inte diagnosen förrän i vuxen ålder. Därför fick han aldrig den hjälp han hade behövt under de tuffa tonåren då han också drabbades av en katastrof. Julhelgen 2004 dog hans flickvän i tsunamin. Han var 15 år och ett stort ”hål av sorg” revs upp inom honom.

ANNONS

– Musiken hjälpte mig enormt, det blev en räddning. Det var så skönt att kunna skriva ner det jag kände, berättar Albin, som under de sena tonåren var medlem i Nackabandet Impulsiv livsstil med spelningar både i Nacka och Stockholm.

Något gymnasium blev det inte. Istället arbetade han på restaurang – diskade, serverade, lagade mat. Och blev kär igen.

22 år gammal blev han sedan pappa till Frank, som han öser kärlek över i platinasäljande låten ”Frank”. Barnet var planerat, säger han med ett stort leende.

– En del tycker att man måste göra karriär och resa mycket innan man skaffar barn. Men barn är inget hinder! Jag har gjort båda grejerna efter att jag fått barn. Och faktum är att jag blivit mer fokuserad när jag arbetar sedan Frank föddes. Det finns ingen tid för att bara hänga runt.

Ung pappa

från Björknäs

Namn: Albin Johnsén.

Yrke: Artist, låtskrivare.

Bor: i Midsommarkransen. Växte upp i Björknäs och Orminge.

Ålder: 26 år.

Familj: Fru och 4-årig son.

Aktuell: I Melodifestivalens första deltävling i Göteborg den 6 februari, med låten ”Rik”.

Foto: privat

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.