Min lokala hjälte

”Meningen är att lösa parkeringsproblemen”

Införandet av de nya parkeringsavgifterna har ökat på de redan långa köerna till Stockholms parkerings garage i Söderort. I Dalen är väntetiden upp till tre år för en p-plats i garaget.
Införandet av de nya parkeringsavgifterna har ökat på de redan långa köerna till Stockholms parkerings garage i Söderort. I Dalen är väntetiden upp till tre år för en p-plats i garaget.
Nya p-avgifter ska tvinga fler bilägare bort från gatuparkering.
Men i värsta fall är kötiden för garageplats genom Stockholm parkering tre år.
Nu öppnar trafikborgarrådet Daniel Helldén för en lösning i Dalen.

Stockholm stad motiverar införandet av de nya parkeringsavgifterna med att det ska öka framkomligheten på gatorna och förmå fler att stå i garage och på gårdar. Men för dem som funderar på att hyra garage väntar långa köer.
– Efterfrågan har blivit större nu. Det är ganska naturligt när det kostar på gatan. Jag ser att det har kommit in ganska mycket de senaste två månaderna, säger Torbjörn Falksund, avdelningschef på Stockholm parkering.

Stockholm parkering, som dock inte är ensam om att hyra ut parkeringar, har inga vakanta parkeringsplatser för dig som är ute i sista minuten. Köerna i Johanneshov är lång. I Hammarbyhöjden och Kärrtorp, där boendeparkering just införts, har Stockholm parkering inga garageplatser alls. I Bagarmossen, där det fortfarande är gratis på gatan, finns gott om hyrgarage. Stockholm parkering har på Byälvsvägen 700 parkeringsplatser, där står 50-100 bilägare i kö per garage.
– I Bagarmossen behöver du nog inte vänt mer än 1-1,5 år.
Bostäder prioriteras när söderort växer. Och parkeringsreformen slår extra hårt på vissa håll.
– Köerna har ökat explosionsartat i Dalen de senaste tre åren. Du får nog vänta i tre år på att få en p-plats just nu, säger Torbjörn Falksund.
Hur lång är kön?
– Vår kölista är 1 380 stycken till Dalens P-hus, där är det längst. Men en del står i kö till flera platser.

Lokaltidningen Mitt i Söderort har tidigare skrivit om paniken när det beslutades att Dalen inte skulle få boendeparkering. Dalenson Oskar Willers är en av dem som väntar i en oändlig garagekö och under tiden måste köra långt för att parkera.

Kritiken tycks nu ha fått trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och majoriteten att tänka om.

– Ärendet håller på att beredas. Det tas upp på trafiknämnden i december. Meningen är att lösa parkeringsproblemen för den bostadsrättsförening som kommit i kläm, lovar Mattias Bengtsson Byström, pressekreterare för trafikborgarråd Daniel Helldén.

Den snabbaste lösningen, och ett av alternativen som lyfts av trafikkontoret, är att de drabbade bilägarna i Dalen får ingå i ett annat nära boendeparkeringsområde.

Läs också om nya tillståndsavgiften för boendeparkering som väntas dra in miljoner till staden. Och oron för att gränssmitare från avgiftsområden gör det trångt på gratissidan i Söderort.