Menyerna håller inte vad de lovar

Den svenska oxfilén du äter ute till middag kan i själva verket vara brasiliansk och parmesanosten kan vara den betydligt billigare varianten Grana padano.

Nästan var tredje kontrollerad restaurang fuskar med menyerna.

Miljöförvaltningen i Stockholms stad har under hösten arbetat med ett projekt där man kontrollerat hur väl maten som serveras på restaurangerna stämmer överens med vad som står på menyn.

– Det handlar om ärlighet. Att man som konsument kan lita på att man faktiskt får det som står på menyn, säger Aron Lindén på livsmedelskontrollens restaurangenhet.

Omkring 200 restauranger, bland annat i söderort, har kontrollerats.

Resultaten håller nuatt sammanställas och i slutet av nästa vecka väntas man kunna presentera slutsatserna. Men redan nu står det klart att omkring var tredje restaurang har haft någon form av avvikelse när man kontrollerat dem utifrån en checklista.

Det vanligaste fusket man ser handlar just om parmesanost som i själva verket är Grana padano och parmaskinka som i själva verket är tysk lufttorkad skinka.

– Grana padano är en god ost och det är inget fel på tysk lufttorkad skinka, problemet är att man uppger något annat och på så sätt vilseleder, säger Aron Lindén.

Vid kontrollerna har man tittat på restaurangernas tryckta menyer och menytavlor och sedan jämfört det som står där mot vad som finns i kylar, frysar och torrförråd. Enligt Aron Lindén har man sett exempel på både omedvetet och medvetet fusk med menyerna.

– I vissa fall handlar det om ren okunskap, ibland är det ekonomiska motiv bakom.

Fakta

Checklistan

Under kontrollerna har miljöförvaltningen utgått från en checklista med fyra punkter:

Ursprungsland/ekologiskt/närproducerat/säljande uttryck.

Styckningsdetaljer/köttslag.

Ursprungsbeteckning.

Fiskarter.

Källa: Stockholms stad