ANNONS

Mer än 20 föreningar bakom nytt förslag till kulturhus

Ett nytt kulturhus, som de mer än 20 föreningarna i Föreningen Kulturcentrum Kvarnhjulet i Tyresö vill ha det.
Ett nytt kulturhus, som de mer än 20 föreningarna i Föreningen Kulturcentrum Kvarnhjulet i Tyresö vill ha det.
Kommunens samarbete med Hemsö om ett kultur- och kunskapscentrum i Norra Tyresö centrum är skrotat.

– Det hade kostat för mycket att hyra. Nu tittar vi på om vi kan hitta ett billigare alternativ i ungefär samma läge, säger Mats Lindblom (L), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Samtidigt vill mer än 20 av Tyresös föreningar se en helt annan lösning.
ANNONS

Enligt tidigare besked från kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Saweståhl (M), skulle beslut om ett kultur- och kunskapscentrum ha fattats senast i slutet av maj. Nu är den senaste given från Allianspartierna att hela projektet med ett gemensamt kultur- och kunskapscentrum i Norra Tyresö centrum fortfarande lever, men att det skjutits fram.

– Vi har fortfarande en vision om ett gemensamt kulturhus och gymnasieskola för de högskoleförberedande programmen, men just nu har vi ju inget elevunderlag. Nu gör vi ett omtag med Skandia fastigheter som äger Tyresö centrum, för att se vad det kan leda till, säger Mats Lindblom.

Samtidigt har en nybildad grupp vid namn Föreningen Kulturcentrum Kvarnhjulet i Tyresö tagit fram ett eget förslag på utformning av ett renodlat kulturhus på marken där kulturcentrumet Kvarnhjulet ligger. Drygt 20 föreningar står bakom förslaget, bland annat PRO, ABF, Tyresö konstförening, Tyresö föreningsråd, Tyresö teaterförening, Tyresö jazz och blues club samt Tyresökören. Föreningen ser framför sig att kulturhuset ska vara två våningar högt med bibliotek, kombinerade teater- och konferenssalar, ateljéer, replokaler och en utställningslokal.

Enligt Anita Jonsson, medlem i föreningens arbetsgrupp och representant för Tyresö föreningsråd, är det viktigt att kommunen äger huset.

– Vi tror att om kommunen låter någon annan bygga så kan den byggherren komma att påverka vilka som ska vara där, inte minst genom att sätta för höga hyror. Om kommunen äger ett kulturhus kan man sätta lägre hyror, säger hon.

Mats Lindblom menar att gruppens förslag kommer som en överraskning.

– Det här är helt ny information för mig. Men spontant kan jag säga att jag inte tror på att kommunen ska bekosta ett bygge. Att vara hyresgäst ger en flexibilitet att kunna dra sig ur, och vi har redan ett saftigt investeringsprogram, där vi bland annat behöver prioritera ett skolbygge, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.