Min lokala hjälte

Mer än 50 bilinbrott per månad i Bromma

Ligor specialiserar sig på att stjäla krockkuddar och andra bildelar som sedan sölja vidare.
Ligor specialiserar sig på att stjäla krockkuddar och andra bildelar som sedan sölja vidare.
I år har över 50 bilinbrott i månaden anmälts i Bromma. Värst drabbade områden är Alvik, Traneberg och Abrahamsberg.

Under perioden januari till juli i år har 393 bilinbrott anmälts i Bromma, vilket är 20 fler sådana brott än samma period i fjol. Det ger ett snitt på 56 bilinbrott per månad i Bromma. Det här är statistik från polisen som föreningen Grannstöd Bromma förmedlar.

– Inbrott i bilar och stöld av bildelar ligger på en väldigt hög nivå. Statistiken visar att den här brottsligheten fortsätter att öka, säger Göran Erikson från Grannstöd Bromma.

Villa- och lägenhetsinbrotten i Bromma har sjunkit något hittills i år jämfört med samma period 2015. Även bilstölderna i stadsdelen har minskat något.

– Bilstölderna minskar förmodligen för att bilarna blir allt svårare att stjäla. I stället ger sig tjuvarna på att stjäla delar från exklusiva bilar av märken som BMW, Audi och Mercedes, säger Göran Erikson.

Grannstöd Bromma består av cirka 50 pensionärer som patrullerar stadsdelen med bil under vardagar då många är på jobbet. I bland gör medlemmarna även nattpass eftersom det är då som bildelsstölder normalt sker.

– Man tar lyktor, backspeglar, rattar, krockkuddar och annat. Sedan går grejerna österut. Där används bildelarna för att reparera stulna och krockskadade bilar som säljs vidare, säger Göran Erikson.

Han berättar att tjuvarna kan dumpa sitt stöldgods i skogen för att någon kumpan senare ska hämta upp det.

– Det har hänt att ungdomar har råkat hitta sådant stöldgods i skogen.

När det gäller bilinbrott i år har Alvik, Traneberg och Abrahamsberg varit de värst drabbade områdena i Bromma. Bildelsstölder från exklusiva bilar begås av ligor och de rör sig över hela länet, enligt Stefan Berg på lokalpolisområde Vällingby-Hässelby.

– Förra året hade vi stora problem med bildelsstölder. Jag tycker att det har avtagit något under den senaste tiden, vilket kan bero på att vi lyckats gripa grupperingar som håller på med detta, säger Stefan Berg.