Mer än hälften av de unga blev utan sommarjobb

Fler unga får kommunala sommarjobb på Kungsholmen i år – men många blir ändå utan.
Fler unga får kommunala sommarjobb på Kungsholmen i år – men många blir ändå utan.
Fler ungdomar får kommunala sommarjobb på Kungsholmen. Men trots det har fler än hälften fått nobben i år.

Totalt sökte 509 jobb, och 215 fick plats.

De senaste åren har staden fixat allt fler sommarjobb åt fler ungdomar på Kungsholmen. I år får 215 unga i stadsdelen knega i stans regi.

Men trots ökningen blir över hälften utan jobb. På Kungsholmen har 509 personer sökt jobben.

Förra tisdagen var sista dagen att få information om man hade fått jobb.

– Vi fick många mejl och samtal från unga som inte får jobb och från deras föräldrar. Det här är jätteviktigt för ungdomarna. De som inte får jobb ifrågasätter varför det ser olika ut i olika stadsdelar, säger Ulrika Hultman som ansvarar för sommarjobben i norra innerstan.

För jämfört med många andra stadsdelar satsar staden relativt lite på sommarjobb i innerstan. I Rinkeby-Kista har till exempel drygt 1 100 unga fått jobb.

Ulrika Hultman menar att det behövs många arbetstillfällen även innanför tullarna.

– Man kan tycka att alla ska ha samma chans att få prova på ett jobb. Och även om man i innerstan har kontakter på arbetsplatser kan det vara schysst att testa arbeten som man annars inte skulle ha fått prova på. Och jag vet att många unga i innerstan inte har föräldrar som kan hjälpa till med att förmedla kontakter till jobb heller, säger hon till Mitt i.

I äldreomsorgen, i parklekar och i parkmiljögruppen får många unga jobba.

På Norrmalm ska några ungdomar hjälpa till på förvaltningens kontor. Och på Kungsholmen kommer ungdomar att få pröva att jobba i andra delar av stan.

Dessutom ska några ungdomar jobba med ett projekt för att stoppa langning till unga.

Andra deltar i projektet ”Summer business challenge” där man sysslar med entreprenörskap.

Ungdomarna får dock inte ersätta ordinarie personal eller vara vikarier för dem som går på semester.

– De ska ge guldkant på tillvaron, och inom barn- och äldreomsorgen ha mycket fokus på social samvaro. Det kan vara att baka, samtala och spela spel. Visst kan de få sopa rent efter en måltid också, men de ska inte hjälpa till med hygien som att byta blöjor på barn, säger Ulrika Hultman.

Även om staden erbjuder fler sommarjobb i innerstan i år än tidigare år skulle Ulrika Hultman gärna se att ännu fler unga får chansen att jobba.

– Det är nyttigt att jobba, och få in foten på arbetsmarknaden och att ha referenser när man går ut gymnasiet, säger hon.

– Jag hoppas att politikerna fortsätter öka antalet jobb eftersom det är ett så hårt söktryck.