Mer bostad för pengarna lockar

Mäklarna Oguzhan Yayla och Jacob Hanna menar att nybyggnationen i Skärholmen har satt i gång en rörelse på bostadsmarknaden.
Mäklarna Oguzhan Yayla och Jacob Hanna menar att nybyggnationen i Skärholmen har satt i gång en rörelse på bostadsmarknaden.
Skärholmen har fått ett uppsving på bostadsrättsmarknaden, enligt mäklare i området.

Mest attraktivt är det att köpa lägenhet i Sätra.

Bostadsrättsmarknaden i Stockholm är fortfarande sval och avvaktande efter de senaste årens stora osäkerhet i världsekonomin.

Men trots att oron bidrar till att lägenhetsaffärer numera tar längre tid att genomföra finns det fortfarande ett köpintresse.

Oguzhan Yayla är fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån och han ser att det har blivit allt mer populärt att flytta till Skärholmen.

Han ser en trend som tyder på att allt fler flyttar till området från andra stads-delar, vilket bryter ett gammalt mönster.

Tidigare har lägenhetsspekulanterna oftast flyttat inom området, men nu lockas fler utifrån att bosätta sig i Skärholmen. Främst är det invånare i närbelägna stadsdelar, som Hägersten, som vänder sina blickar mot Skärholmen med omnejd.

– Många börjar titta utåt när man inte har ekonomi att uppgradera sitt boende i Hägersten. De tänker att de får mer lägenhet för pengarna genom att flytta. Och Skärholmens utseende och anseende har blivit mycket bättre, säger Oguzhan Yayla.

Allra mest populärt är det att köpa sin bostadsrätt i Sätra, medan Skärholmen är något mindre attraktivt. Oguzhan Yayla tror att Sätra upplevs som lugnare, vilket påverkar köparna.

– Sätra är lite hetare på bostadsmarknaden. Det skiljer inte jättemycket mellan områdena men många tycker att centrumet i Skärholmen är stökigare. Trots att det har bättre service och utbud så lockar Sätra fler barnfamiljer och äldre.

Han tror även att nybyggnationen i Skärholmen har satt i gång en rörelse på bostadsmarknaden, då det nu finns fler alternativ att flytta till efter sitt första boende. Samtidigt har många som tidigare har bott i radhus uppnått pensionsålder och väljer då att flytta till mindre lägenheter.

– Det har blivit en bra snurr i systemet, säger Oguzhan Yayla.

På Mäklarringen ser de samma trend.

– Priserna har ökat lite grann det senaste året. Det är svårt att säga några exakta siffror, det varierar ganska mycket. Men det pekar inte nedåt, säger Daniel Bohman, mäklare på Mäklarringen.

Han tror att närheten till Mälaren och grönområden är en viktig faktor till varför bostadsrättsmarknaden i Skärholmen är så pass stabil.

I områden som Vällingby, Hässelby och Farsta var det stundtals svårt för mäklarna att sälja lägenheterna för ett par år sedan, då finanskrisen slog till med full kraft. Men det är inget som Daniel Bohman har märkt av i Skärholmen

– Området har hämtat sig sedan finanskraschen. Om bostadsrättspriserna ökar i områden som Hägersten så följer vi med, det blir som ringar på vattnet, säger han.

Även Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet, tror att intresset för att flytta till Skärholmen kommer att öka i framtiden.

– Vi har ett bensinpris på 15 kronor per liter och kommunikationerna till Skärholmen är goda. Dessutom har vi en trafiksituation i Stockholm som inte är särskilt kul. I framtiden kommer man att ta med hur långt man tar sig med sitt SL-kort i beräkningen när man köper lägenhet, säger hon.

Fakta

24 825 kronor

En bostadsrätt i Stockholms län kostar i snitt 34 458 kronor per kvadratmeter.

I Stockholms kommun är motsvarande siffra 43 717 kronor.

En lägenhet i utkanten av söderförorterna kostar i snitt 24 825 kronor per kvadratmeter.

I innerstaden är bostadsrätterna betydligt dyrare, på Östermalm landar priset på 61 637 kronor per kvadratmeter.

Källa: Claudia Wörmann

Mäklarsamfundet