Min lokala hjälte

”Det är mer klotter än någonsin”

Södermalmsbon Margareta Stenström är trött på att se nytt klotter i sitt område varje dag.
Södermalmsbon Margareta Stenström är trött på att se nytt klotter i sitt område varje dag.
Antalet klotteranmälningar har ökat stort på Södermalm. Och nu börjar flera söderbor att tröttna på skadegörelsen.
– Jag har gråtit, det är hemskt att vakna till nytt klotter varje morgon, säger Margareta Stenström.

På Södermalm har klotteranmälningarna ökat från 924 stycken 2015 till 1634 anmälningar under 2016. Trafiknämndens ordförande Daniel Helldén (MP) menar att ökningen beror på att det blivit lättare att anmäla klotter och skadegörelse, inte minst genom Tyck till-appen, som finns sedan 2014. Men flera Södermalmsbor Mitt i pratar med vittnar om att klottret faktiskt har ökat i stadsdelen. Margareta Stenström, som bor i närheten av korsningen Östgötagatan och Katarina bangata anser att det till och med är värre än någonsin.

– Jag höll på att bli tokig när jag läste Daniel Helldéns förklaring, jag ser nytt klotter varje dag, säger hon.

Moderaterna, som beställde fram statistiken från trafikkontoret, är inne på samma linje som Margareta Stenström och hävdar att det ökade antalet anmälningar främst beror på att klottret faktiskt ökat. Och det stämmer enligt trafikkontorets verksamhetsberättelse för 2016. Där skriver kontoret att en faktiskt ökning av klottret har skett, och att Södermalm och de södra förorterna är särskilt utsatta.

Tyck till-appen kan bara till viss del förklara det ökade antalet anmälningarna. Den slutsatsen drar kontoret av det faktum att antalet klotteranmälningar ökade med 63 procent medan den generella ökningen av ärenden till appen, dit man kan anmäla även nedskräpning och olika typer av skadegörelse, bara var cirka 17 procent.

Nytt klotter varje dag

Från sitt fönster ser Margareta Stenström en mur på Katarina bangata som är särskilt utsatt för klotter. Tidigare i veckan sanerade bostadsrättsföreningen hela muren, men några dagar senare när Mitt i träffar Margareta är muren helt nerklottrad igen.

– Jag har gråtit, det är hemskt att vakna till nytt klotter varje morgon, säger Margareta Stenström.

Hon upplever att klottret började öka när det sattes upp lagliga klottervägar i området för ett par år sedan – de är borttagna nu.

– Det drog dels hit de som målar graffiti på lagligt sätt, men även de som bara förstör med sina taggar och som nu måste hitta nya ytor att kladda på, säger hon.

Trafikkontoret skriver även i sin verksamhetsberättelse att man inte lyckats uppnå 24-timmarsgarantin, som innebär att klottret ska vara sanerat senast ett dygn efter att det kom upp, och att det beror på att skadegörelsen ökat. ”Ökningen innebär att kontoret under 2016 har sanerat mycket mer klotter än föregående år”, skriver man.

Kvar sedan november

Det klotter som Margareta Stenström stör sig mest på i sitt område sitter på fastigheter ägda av bostadsrättsföreningar. Där gäller inte 24-timmarsgarantin, utan det är föreningarna som ansvarar för att sanera klottret.

– På vissa hus är det samma kladd som i november då det inte går att ta bort på grund av kylan, så det får en stå ut med tills i vår, säger hon och fortsätter:

– Bostadsrättsföreningarna gör så gott de kan, men även de tröttnar väl till slut och jag förstår dem.

Johan Enström arbetar på ramverkstaden i området och även han har ledsnat på klottret.

– Vi har nytt klottret varje dag och det kostar ju för fastighetsägaren att sanera det, säger han och tillägger:

– Vi såg två poliser patrullera i området här om dagen och det gillade vi verkligen. Jag ser gärna en ökad närvaro, de behöver inte göra något särkilt men bara att patrullera tror jag skulle hjälpa.


Läs mer om klottret:

Klottret ökade under 2016

Anmälningar om klotter ökar stort