ANNONS

Mer liv och mindre historia när David tar över Uddby gård

David Neveling
Nu väntar en ny epok för Uddby gård, som har anor ända tillbaka till 1400-talet. 54 hektar stort är arrendet som David Neveling tar över. David menar att detta nog är drömgården, inte minst på grund av närheten till stan. "Läget är ganska suveränt, rätt oslagbart faktiskt", säger han.
Efter 86 år tar en ny familj över Uddby gård.

Det ska bli mer liv, mindre historia. Nya djur är på väg hit – och det planeras för ekologisk köttförsäljning, ekokrog och naturförskola.

– Uddby får inte bli ett museum, säger nya arrendatorn David Neveling.
ANNONS

Sedan 1929 har familjen Magnusson arrenderat visningsgården Uddby gård vid Alby friluftsområde.

När Martin Magnusson och hans syster sade upp arrendet tidigare i år sökte elva aktörer gårdsarrendet på Uddby. Kommunens val föll på David Neveling, 46 år. En jämtlänning som bor i Gustavsberg, och som nyligen var med och öppnade förskolan Växa vid Tyresö slott.

David flyttar till Uddby gård med sin fru och två barn till sommaren. Men hans fru kommer inte vara med och driva gården. I stället blir det i par med lantbrukaren Malin Virhage, som i dag jobbar på mjölkgård i Järna.

David själv är knappast den typiske bonden. Han skrattar när han tänker på det.

– Jag är ju varumärkesstrateg och kommunikatör, men älskar naturen och livet på landet. Framför allt är jag jämtlänning, seg och envis, säger han.

Vi tittar bort mot den klassiska, gamla röda traktorn som står kvar mitt på gårdsplanen. Traktorn påminner om åren som varit, men kanske är den snart borta. Nu planeras för allmogeträdgård med butik precis intill.

– Historien kring Uddby gård kommer alltid finnas kvar. Men Uddby får inte bli ett museum. Lantbruket ska vara modernt, säger David Neveling.

Det ser ut att bli en helt ny tid för gården. Bland annat ser bröderna Magnusson eget lilla museum av kulturskatter ut att tas bort.

– Det är inte klart, men jag tror hembygdsföreningen tar över samlingarna, säger David och tittar upp mot logen där det lilla museet finns.

ANNONS

David berättar att han vill få hit fler besökare och samtidigt få fart på en mindre, ekologisk köttproduktion av nöt, lamm och gris.

– Det blir lantraser med rödkullakor, värmlandsfår, linderödsgrisar, göingegetter och dvärghöns. Lantraserna växer långsamt och ger mindre, men bättre kött. De har funnits länge, de har anpassat sig till vårt klimat, och de är friska, säger David.

Han vill göra Uddby till ett exempel på sund och god djurhållning, säger han.

– Samarbetet med kommunen gör det lättare för oss än om vi vore ett konventionellt lantbruk. I dag handlar djuruppfödning om störst mängd kött på kortast tid. Men vi vill visa en annan väg. Folk måste bara få kunskapen, först då väljer man annat kött som smakar bättre.

I maj startar förvandlingen på riktigt. Då får hästarna sällskap av nya kor, får, höns och getter.

– Kanske blir det nytt fårstall. Vi ser framför oss mer barn och familjer på gården och det ställer krav på säkerhet och funktion, säger David.

Planer på sikt är också en djur- och naturförskola och eget slakteri.

– Jag hoppas vi kan producera vår egen ost och korv, och en restaurang med egna ekologiska råvaror är en ambition längre fram. Och kaféet blir såklart kvar med hembakat bröd, säger han.

När Magnussons sade upp arrendet började det ”snurra” i honom, menar David Neveling. Och ”snurrandet” verkar sitta i.

– Vi ska sälja köttlådor direkt från gården, både till stjärnkrogar i stan och Tyresöbor, säger han.

Nu före jul lägger han mycket tid på att ordna med de nya djuren.

– Uddby kommer definitivt att bli mer levande än det varit. Jag tänker familjelördagar och marknader, djurkollo och hantverkskurser. Vi vill visa upp lantbruket. Det här är ju Tyresöbornas egen gård.

Målgruppen på gården är tydlig – det blir barn och familjer.

– Det kommer att finnas djurskola för skolklasser och förskolebarn med visningshagar. Att få jobba med barn är helt fantastiskt. De är okomplicerade, ärliga och kluriga. Och självklart behöver vi lära våra barn matens resa från jord till bord, och varför ett hållbart lantbruk är så viktigt.

Det som också var avgörande för att David skulle nappa, var att kommunen satsar mycket på upprustningen av Alby naturreservat.

– Man satsar ju 54 miljoner på Alby. Gårdsmiljöerna rustas, cykelvägar, belysning och nya vandringsstigar är på gång. Det är viktigt att vi koordinerar hela Alby med Uddby.

Du tar över efter en familj som varit här i nästan 100 år?

– Ja, många tycker nog jag är tokig, och det kanske jag är. Men detta är en jättespännande utmaning. Det kommer att bli väldigt bra.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.