ANNONS

Mer narkotika än alkohol i trafiken

”Det finns de som är så speedade att de far runt som flipperkulor och andra som är som levande zombies bakom ratten. Men det är dem däremellan som är svårare att upptäcka”, säger Mats Lanebo, trafikpolisbefäl vid Söderortspolisen.
”Det finns de som är så speedade att de far runt som flipperkulor och andra som är som levande zombies bakom ratten. Men det är dem däremellan som är svårare att upptäcka”, säger Mats Lanebo, trafikpolisbefäl vid Söderortspolisen.
Anmälningar om ratt-onykterhet till följd av alkoholintag är fortfarande vanligare än drogonykterhet i Sverige och i Stockholms län – men inte i Farsta.

Där greps under 2011 nästan dubbelt så många drograttfulla jämfört med de som hade druckit alkohol.
ANNONS

När den 47-årige mannen körde bil på Pepparvägen i Hökarängen den 12 juli förra året stoppades han av polisen.

På plats kunde man konstatera att mannen var alkoholpåverkad och efter ett blodprov visade det sig att han även hade tagit narkotika – både morfin och cannabis. Mannen, som är skriven i Farsta men egentligen saknar egen bostad, dömdes till en månads fängelse. Bilen ansågs vara trafikfarlig och togs i beslag.

Några veckor senare stoppades en 40-årig man av polisen, även han på Pepparvägen.

Det visade sig att han inte hade körkort och att han hade amfetamin både i blodet och i en påse i fickan. I dagarna åtalas han på fyra punkter.

De bägge männen är på många sätt typiska fall för Farstapolisen.

– Generellt sett skulle jag säga att det handlar om män, 25–45 år gamla, som är kända av polisen sedan tidigare. Det är vanligast att det är vi som stoppar bilen och ofta är det en annan typ av brottslighet inblandad också – det kan handla om trafikförseelser, misstänkt stöld eller att det är något fel på bilen, säger Anders Rissel, tillförordnad närpolischef i Farsta.

Antalet anmälningar om drog-rattfylla i Farsta stadsdel har fördubblats sedan 2006 och är högre än i både resten av söderort och länet i stort.

Anders Rissel tror dock inte att de höga talen beror på att ovanligt många personer i området tar narkotika – snarare är det så att polisen har blivit bättre på att upptäcka missbruket. Till skillnad från alkohol finns inget mätinstrument som direkt kan ge utslag på om en person har tagit narkotika.

– Men medan man på andra håll kanske bara kollar alkoholintag, körkort och om det finns något stöldgods i bilen så är alla våra poliser i yttre tjänst utbildade för att upptäcka narkotikabruk. Vi kollar ögonen, ofrivilliga muskelryckningar i ansiktet och om personen verkar vara ovanligt torr i munnen, säger han.

ANNONS

Är bilen dessutom känd av polisen sedan tidigare är det ytterligare en ledtråd i jakten på drograttfylla.

– Det är ett tacksamt brott att upptäcka på så sätt att det ofta rör sig om vaneförbrytare, personer i utanförskap som lever på daglig brottsverksamhet för att kunna finansiera sitt missbruk. Det är vanligt att de är påverkade dygnet runt, säger Anders Rissel.

Catalin Westenheim på Riksförbundet för trafikskadade tror att anledningen till att fler bilförare tas av polisen misstänkta för drograttfylleribrott beror på att många unga har en liberal syn på droger, och att det är relativt lätt att få tag på dem.

Hon vill se fler trafikkontroller och dessutom bättre information om narkotikaklassade läkemedel.

– Många slarvar med att läsa bipacksedeln till sin medicin.

Dessutom anser hon att den som kör med alkohol eller droger i blodet bör ta ett större ansvar.

– En möjlig väg att gå är att följa Finlands exempel. Där gäller inte trafikförsäkringen om man kör rattfull och orsakar en olycka – föraren får stå för hela kostnaden. Det måste svida, säger Catalin Westenheim.

Fakta

Knark slår alkohol