ANNONS

Mer pengar ner i Vallentunasjön har inte blivit klarare

Trots sju spenderade miljoner har vattnet i Vallentunasjön inte blivit klarare. Men kommunen kommer antagligen att fortsätta pumpa in pengar i projektet tills det ger resultat.
ANNONS

2009 enades kommunerna Vallentuna och Täby att Vallentunasjön skulle renas.

Tanken var att fiska ut all vitfisk, som till exempel brax och mört. Det skulle göra att beståndet av djurplankton blev större, vilket i sin tur skulle minska mängden växtplankton som gjorde sjön grumlig.

Hittills har metoden inte gett lysande resultat. Sjön är inte klarare. Och mätningar som Stockholms universitet har gjort visar att vattenkvalitén inte har blivit bättre – snarare tvärtom.

Men kommunerna har valt att fortsätta på den inslagna vägen. För några veckor sedan skrev Mitt i Vallentunasteget att Täby och Vallentuna skjuter till ytterligare varsin miljon till projektet. Då har sammanlagt nio miljoner spenderats.

– Så länge vattenkvalitén inte är godkänd tror jag att kommunen kommer att fortsätta satsa på Vallentunasjön, säger Catharina Grundin, miljöplanerare i Vallentuna kommun.

Pengarna ska användas till att fiska med ryssjor. Tidigare har fisken tagits upp med trål, som är ett slags nätredskap.

– Med ryssjor kan vi komma nära intill sjöns kanter på ett sätt som vi inte gjort tidigare, berättar Sören Edfjäll, miljöplanerare på Täby kommun.

Han tycker inte att projektet har varit misslyckat trots att sju miljoner hittills inte har gjort sjön klarare.

– Under förra året fick vi upp betydligt mindre fisk än året innan. Det tyder på att vi är på rätt väg. Om man jämför med många andra metoder är det här fortfarande ett väldigt billigt alternativ.

ANNONS