Mer pengar till skolan efter hårda protester

Färre barn i förskole­grupperna och fler lärare var löftet. Men det politiska styrets första budgetförslag för 2016 innebar i stället nedskärningar.

I förra veckan backade man – och utökade budgeten.

Både förvaltning, fackförbund och oppositionen fick en chock när det första budgetförslaget för skolan 2016 presenterades av den styrande koalitionen. Den innebar nedskärningar på 38 miljoner och innebar en risk att Haninge skulle vägras regeringens skolsatsning på 20 miljoner.

I ett gemensamt yttrande med Lärarförbundets och Sveriges skolledarförbunds lokalavdelningar sänkte Lärarnas riksförbundn budgetförslaget fullständigt med formuleringar som ”… den nya majoriteten fortsätter med den politik av besparingar som under en längre tid underminerat verksamheten” och ”bilden av Haninge som skolkommun har definitivt krackelerat”.

Förra veckan backade den politiska ledningen och lade på drygt 22 miljoner i budgetförslaget.

Totalt ligger förslaget till skoldriften nu på 1 604 000 000 kronor för 2016 – men frågan är om det räcker.

I denna vecka ska facken diskutera det nya förslaget och i juni ska fullmäktige ta beslut om budgeten.

Budgetarna har dock aldrig nått upp till skolförvaltningens önskemål enligt Björn Wester i Lärarnas riksförbund Haninge. Han har arbetat inom Haninges skolvärld i 40 år.

– En skola i Haninge har beräknat att deras skola de fem senaste åren fått mindre pengar till verksamheten för varje år. Jag tror tyvärr på liknande resultat på andra skolor i Haninge. Kommunen har haft höga skolambitioner nu i nästan tio år. Målet är ju ett meritvärde som en genomsnittlig svensk kommun och helst bättre, men där är vi inte.

Men Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande, är optimistisk. Hon ser det justetarde budgetförslaget som väldigt starkt.

– Förslaget har väldigt tydligt fokus på steg i riktning mot en likvärdig skola, och samtidigt får vi en stabil ekonomi i kommunen.

Lever ni upp till vallöftet om 120 fler lärare och ett maxtak i förskolan?

Under mandatperioden tror jag absolut vi gör det.

Fakta

Fler elever per lärare än rikssnittet

Antal genomsnittliga elever per lärare är i dag 13,4 i Haninges skolor, jämfört med 12,1 i riket.

Enligt Skolverket har Haninge 14,1 barn per småbarnsgrupp jämfört med 13,6 i riket.

Genomsnittligt meritvärde i Haninge är 203,5, jämfört med 221,5 i riket och 214,8 i riket.

Källor: Lärarförbundet Haninge, Utbildningsförvaltningen