ANNONS

Mer pengar till välfärden i sossarnas budget

I socialdemokraternas skuggbudget, som presenterades under onsdagen, satsas 67 miljoner mer på välfärden i Huddinge jämfört med den styrande koalitionens budgetförslag för 2017.

Budgeten klubbas i kommunfullmäktige den 14 juni.
ANNONS

När den styrande borgerliga koalitionen i Huddinge väljer att spara pengar till ett överskottsmål på två procent, vill Socialdemokraterna halvera sparandet och lägga mer på välfärden i kommunen.

Så förklarar oppositionsrådet Emil Högberg (S) den stora skillnaden mellan den skuggbudget som hans parti presenterade under onsdagen, jämfört med den som koalitionen presenterade tidigare i maj månad.

– Visst är det bra med en buffert och ett överskott, men med den situation som vi har i samhället så behöver vi satsa mer på välfärd och spara mindre just nu. Det är ändå en stram budget som flera nämnder har att förhålla sig till, säger han.

Totalt rör det sig om 67 miljoner kronor mer som Socialdemokraterna vill satsa på välfärd. Bland annat vill sossarna lägga 16 miljoner mer på förskola och skola, än vad de borgerliga gör i sitt budgetförslag.

– De borgerligas budgetförslag innebär stora besparingar på förskolan och skolan. Det känns som helt fel väg att gå när vi redan har problem med stora barngrupper, säger Emil Högberg.

Kommunalrådet Daniel Dronjak (M) tycker att det är ett ansvarslöst och kortsiktigt budgetförslag som Socialdemokraterna presenterat.

– De sätter sprätt på pengar här och nu och blundar för framtiden. Vi vet att det kommer tuffare år framöver och då kommer man att behöva de här marginalerna. Jag tycker att vi visar på ansvarstagande och ledarskap i vår budget, säger han.

I skuggbudgeten finns också ett jobbpaket för unga, där Socialdemokraterna vill satsa mer resurser än koalitionen på att ska skapa fler sommarjobb och bättre studievägledning.

– Det är oerhört prioriterat att få ut unga på arbetsmarknaden, säger Emil Högberg.

ANNONS

Socialdemokraterna vill i likhet med koalitionen öka budgeten för vägunderhåll med 30 miljoner kronor till 50 miljoner kronor, för att kunna börja beta av det stora underhållsunderskott på 80 miljoner kronor som finns på de kommunala vägarna.

Den 14 juni klubbas budgeten i kommunfullmäktige.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.