Mer tillökning väntas i Bro

Erik Köpberg besöker öppna förskolan i Bro med dottern Amelie. Familjen flyttade till Råby för tre år sedan. De trivs, men skulle gärna se bättre pendlingsmöjligheter.

Erik Köpberg besöker öppna förskolan i Bro med dottern Amelie. Familjen flyttade till Råby för tre år sedan. De trivs, men skulle gärna se bättre pendlingsmöjligheter.

Upplands-Bro växer så det knakar. Om bara två år väntas fler än 25 000 invånare bo här.

En som hjälper till att uppfylla målet är 1-åriga Amelie från Råby.

Den 31 december 2012 bodde 24 353 personer i Upplands-Bro. Invånarantalet hade under året ökat med drygt 1,5 procent, vilket är lika mycket som det mål som politikerna har satt upp. Två som bidragit till befolkningsökningen är Erik Köpberg och hans sambo från Råby.

Erik är föräldraledig och brukar gå till öppna förskolan vid Härneviskolan med sin drygt 1-åriga dotter Amelie. Även denna dag befinner de sig i den ljusa lokalen och Amelie leker glatt bland leksakerna. När fotografen ska ta bilder försöker Erik Köpberg att få dottern intresserad av en boll. Men hon ser hela tiden andra saker som är mer spännande.

Erik och sambon Moa Grahm flyttade till Upplands-Bro hösten 2010 från Helsingborg för jobbets skull. Båda arbetar i centrala Stockholm.

– Upplands-Bro har förutsättningar att växa. Man märker att det satsas i kommunen. Man har Skandinaviens bästa golfbana och galoppbanan flyttar hit, säger Erik.

Kommunen växte med 369 personer förra året. Under året var det 190 personer fler som föddes än som dog här. I början av 2015 räknar kommunen med att invånarantalet passerar 25 000.

Erik Köpberg och hans sambo sätter särskilt värde på den lantliga känslan i kommunen. På vintrarna åker de längdskidor och långfärdsskridskor. På somrarna gillar de att åka rullskidor, paddla kajak eller att bada i någon sjö.

Kulturutbudet kunde dock vara bättre, tycker Erik Köpberg. Att pendeltågen går med 30-minuters- trafik från Bro är han heller inte riktigt nöjd med.

– Vi trivs jättebra, men funderar på att flytta till Kungsängen eftersom tågen går med kvartstrafik där.

Invånarantalet i Upplands-Bro har ökat nästan sju gånger sedan kommunen bildades. Då, 1952, fanns 3 609 invånare.

Samhällena Bro och Kungsängen växte fram efter att järnvägsstationer anlagts där. När järnvägen kom till Kungsängen 1876 var det en obebyggd plats. Fram tills dess hade bebyggelsen i den delen av bygden varit koncentrerad till Västra Ryd. Det berodde på att vattenvägarna tidigare var de viktigaste kommunikationslederna.

Att ha ett årligt mål för befolkningstillväxten är viktigt, anser Irène Seth (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Med det nuvarande skatteutjämningssystemet behöver befolkningen öka. Det finns inga andra sätt att öka resurserna till välfärden, säger hon.

Det går 103 invånare per kvadratkilometer i Upplands-Bro. Motsvarande siffra för Stockholm är 4 708 invånare, i Sollentuna 1 270.

– Här finns förutsättningar för att bygga. Samtidigt vill vi spara skogar, jordbruksområden och att allmänheten ska ha god tillgång till grönområden, säger Irène Seth.