Messmör saknas i landet – problem med produktionen i Haninge

Messmörsproduktionen i Albybergs industriområde i Haninge lider svåra kval – just nu.
Messmörsproduktionen i Albybergs industriområde i Haninge lider svåra kval – just nu.
Norrmejerier har inte kunnat leverera vasslepulver till messmörstillverkningen till Fjällbrynts fabrik i Albybergs industriområde i Haninge, skriver Nerikes Allehanda.
Nu har försäljningen av det klassiska smärgåspålägget frysts.

– Precis innan sommaren fick vi reda på att Norrmejerier inte längre kunde leverera produkten. Vi sattes lite på pottkanten och var tvungna att hitta leverantörer med kort varsel, säger Andreas Millbourn, vd för Foodmarks där Fjällbrynt ingår, till NA.

I stället fick det estniska mejeriet Epiim i uppdrag att leverera vassle till produktionen i Haninge, men leverantören har haft problem med att leverera en produkt av rätt kvalitet.

Snart tillbaka i butikerna

Foodmark har nu fryst försäljningen av messmör i två och en halv vecka.

Produkten ska dock vara tillbaka i butikerna under de kommande veckorna, enligt Millbourn.

Även 2018 var messmöret en bristvara under tiden Fjällbrynt flyttade tillverkningen från Östersund till Haninge.




Fakta

Messmörets flytt – från Östersund till Haninge

I november 2015 sade Arla upp hyreskontraktet med Foodmarks varumärke Fjällbrynt i Östersund, kring den fabrikslokal som då låg i anslutning till mejeriet.

Flytten gick till Haninges nya företagsområde Albyberg i fjol – 60 mil söderut – och den nya fabriken togs i bruk samma år. Foodmarks färdigvarulager i Jordbro har samtidigt slagits ihop med Fjällbrynts produktionsfabrik i Albyberg.

Fjällbrynts produktione anses historiskt vara en av de industrier som är allra mest förknippad med Östersund.