ANNONS

Mest missnöjda invånare i Botkyrka

Svårt att påverka politiska beslut och lågt förtroende för kommunen – Botkyrkaborna är bland de minst nöjda bland invånarna på Södertörn. Det visar en färsk rapport från Statistiska centralbyrån.
ANNONS

– Det viktigaste är att acceptera att detta är medborgarnas uppfattning och det är viktigt att sätta den i fokus för vårt förbättringsarbete, säger Mattias Jansson, kommundirektör i Botkyrka.

I den senaste medborgarundersökning som SCB har publicerat jämförs ”nöjdheten” hos invånarna i sex Södertörnskommuner.

SCB delar upp undersökningen i tre delar: Hur nöjda invånarna är med de olika verksamheterna som finns i kommunen, hur det är att bo där och hur de ser på sin möjlighet att ha inflytande på kommunala beslut och verksamheter.

Botkyrka och Nynäshamn får lägst betyg av invånarna i jämförelse med övriga Södertörnskommuner.

– Det är lätt att hamna i försvar när man ser sådana här siffror. Samtidigt finns det frågor som är mycket svåråtkomliga för kommunen, till exempel har bostadspriserna stigit snabbt i Botkyrka de senaste åren och det betyder att många hushåll med låga inkomster faktiskt får allt svårare att hitta ett boende man skulle vilja ha. Jag tror att det påverkar nöjdheten, säger Mattias Jansson.

Underlaget till medborgarundersökning är enkätfrågor där invånare har angett hur nöjda de är med olika saker i sin hemkommun. Just bostäder och trygghet är två punkter där Botkyrkaborna är mindre nöjda än invånarna på övriga Södertörn. De är också mindre nöjda med verksamheterna som finns i Botkyrka och hur de kan påverka politiken. De har också lägre förtroende för beslutsfattarna än man har i de övriga kommunerna.

De nöjdaste invånarna i undersökningen bor i Salem och Tyresö.

– Vi har överlag bra verksamheter i kommunen. Eftersom vi är en liten kommun sprids detta snabbt via samtal på mataffären och vid middagar. Det är också nära till dialog mellan invånare och tjänstemän/förtroendevalda vilket gör att vi snabbt kan rätta till eventuella felaktigheter, säger Salems kommundirektör Mats Carlsson.

ANNONS
Fakta

Här är invånarna nöjdast

Nöjd-Region-Index

Tyresö (71)

Salem (70)

Huddinge (61)

Haninge (59)

Nynäshamn (54)

Botkyrka (51)

Nöjd-Medborgar-Index

Salem (63)

Tyresö (61)

Huddinge (59)

Haninge (56)

Botkyrka (52)

Nynäshamn (45)

Nöjd-Inflytande-Index

Salem (56)

Tyresö (45)

Huddinge (44)

Haninge (40)

Botkyrka (35)

Nynäshamn (34)

Gränsen för nöjd går vid 55. Över 75=mycket nöjd

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.