Mest öppna biblioteket i länet

Birgit Andersson och Christina Hagberg som håller kortet du lånar med …
Birgit Andersson och Christina Hagberg som håller kortet du lånar med …
Biblioteket i Vårsta är det andra i Sverige som håller öppet även när personalen inte är där.

Nu har biblioteket bäst öppettider i länet. Det har fått utlåningen att öka kraftigt.

Tidigare var det knapert med öppettider. Men nu har befolkningen i lilla Vårsta nästan alltid ett öppet bibliotek att gå till. De som inte behöver hjälp av personal har i princip nästan alltid tillgång till sitt bibliotek. Öppettiderna är från klockan åtta på morgonen till klockan åtta på kvällen varje dag.

– Du kan gå dit på julafton om du vill, säger Katrin Fredriksson, enhetschef.

Det nya systemet med kort­inloggning på biblioteket när personalen inte är där kallas mer­öppet och har nu varit i gång i drygt två månader.

– Folk är väldigt positiva och fler och fler upptäcker de nya möjligheterna, säger Katrin Fredriksson.

Utanför Vårsta bibliotek träffar Lokaltidningen Mitt i två kvinnor i pensionsåldern. Båda två har bara positiva omdömen om systemet.

– Nu kommer jag när det passar mig. När man är ute på kvällspromenad kan man gå in och hämta en bok man beställt och peppar, peppar har det inte varit något busliv, säger Christina Hagberg.

– Det busigaste som hänt är att böcker inte legat där de ska. Men det händer annars också, säger Sebastian Lönnlöv som tjänstgör denna kväll.

Sedan starten den 22 september har antalet som besöker Vårsta bibliotek när det är meröppet ökat.

– I början hade vi 10–12 inloggningar i lokalerna per dygn. Nu har det stigit till 15. Den som loggar in måste vara 18 år och de har ofta fler personer med sig, säger Katrin Fredriksson.

Hon tror att det nya systemet ger fler besökare. Jämfört med samma period förra året har lånen ökat med 400 lån per månad.

– En man som inte besökt biblioteket på 18 år sa att ”nu är biblioteket för mig!”. Nu väntar vi på att få en besöksräknare.

Fakta

och öppnar dörrarna med.