Här är Nacka och Värmdös mest populära gymnasier

Nu kommer de preliminära antagningsbeskeden – här är de populära skolorna i Nacka-Värmdö.
Nu kommer de preliminära antagningsbeskeden – här är de populära skolorna i Nacka-Värmdö.
När niondeklassarna i Nacka och Värmdö får välja ligger de stora kommunala skolorna i topp, följda av friskolan Rytmus. Några av de två kommunernas skolor är dessutom bland de 15 i länet som flest väljer i första hand. Här är hela listan över elevernas förstahandsval.

I dag får tusentals Stockholmselever sina preliminära besked på vilka gymnasieprogram de kommit in på. Beskedet ska både ge eleverna ett hum om hur man ligger till och skolorna en uppfattning om hur många som har sökt och kan komma att tas in på de olika programmen.

I Nacka och Värmdö är det de stora kommunala skolorna som är mest populära. Till Nacka gymnasium sökte 783 niondeklassare i första hand. Motsvarande siffra för Värmdö gymnasium, som ligger intill Gullmarsplan, var 506 sökande.

Båda skolorna är dessutom bland de 15 gymnasier dit flest sökt i första hand. Nacka gymnasium är näst mest sökt i länet, medan Värmdö gymnasium hamnar på en tionde plats.

Bland friskolorna ligger musikgymnasiet Rytmus högst på listan över de mest populära skolorna.

Försiktig med förhoppningen

Om du nu hoppar av glädje över ditt preliminära besked – vad kan då orsaka att du petas från din plats?

Ofta höjs antagningsgränserna till slutantagningen, enligt Gymnasieantagningen. Många elever ändrar sina ansökningar under omvalsperioden och in- och utflyttningar påverkar också slutbeskedet.

Man ska också komma ihåg att antagningen görs på slutbetyget. Är du nyfiken på vilket meritvärde som krävdes på din önskade skola förra året? Då kan du använda den här tjänsten. 

 

Sök många program

När den preliminära antagningen nu är här finns det möjlighet att ändra sig. Fönstret för omval är öppet mellan 17 april till 15 maj. Det innebär i praktiken att du kan göra en helt ny ansökan. Tipset är att göra många val så att man inte riskerar att stå helt utan gymnasieplats.

Känn dig alltså inte alltför trygg med att ditt preliminära besked kommer att bli det slutgiltiga.

Kolla att betyget stämmer

Den 14 juni blir slutbetyget synligt för sökande på webben – man ska då logga in och kontrollera att betyget stämmer.

Ödesdatumet är den 1 juli – då får alla elever besked om den slutgiltiga antagningen. Under 31 juli och den 1 september sker reservantagningen.

Fakta

Här är de mest populära skolorna i Nacka-Värmdö

Tabellen visar antalet sökande till skolan i första hand, samt om det är en kommunal skola (K) eller friskola (F).