Här är Södertörns mest populära gymnasier

Idag ramlar de preliminära antagningsbeskeden in.
Idag ramlar de preliminära antagningsbeskeden in.
När niondeklassarna på Södertörn får välja ligger de kommunala skolorna i topp. Här är elevernas förstahandsval i Botkyrka, Salem, Haninge, Huddinge och Tyresö.

I dag får tusentals Stockholmselever sina preliminära besked på vilka gymnasieprogram de kommit in på. Beskedet ska både ge eleverna ett hum om hur man ligger till och skolorna en uppfattning om hur många som har sökt och kan komma att tas in på de olika programmen.

De kommunala skolorna ligger i topp bland niondeklassarna som söker till gymnasier på Södertörn. Bland de mest populära skolorna finns Fredrika Bremergymnasiet i Haninge dit 762 elever sökt i första hand, Tumba gymnasium dit 727 elever sökt samt Östra gymnasiet i Huddinge dit 439 elever sökt.

Dessa tre skolor är också bland de 15 skolor som flest valt i första hand i Stockholms län. Fredrika Bremergymnaiset är den fjärde mest populära skolan, Tumba gymnasium är den sjätte mest populära, medan Östra gymnasiet ligger på en fjortonde plats.

Även Rönninge gymnasium i Salem finns med bland de tio mest populära på Södertörn. I Tyresö har inte siffrorna för hela gymnasieskolan offentliggjorts ännu, utan kommer under eftermiddagen.

 

Försiktig med förhoppningen

Om du nu hoppar av glädje över ditt preliminära besked – vad kan då orsaka att du petas från din plats?

Ofta höjs antagningsgränserna till slutantagningen, enligt Gymnasieantagningen. Många elever ändrar sina ansökningar under omvalsperioden och in- och utflyttningar påverkar också slutbeskedet.

Man ska också komma ihåg att antagningen görs på slutbetyget. Är du nyfiken på vilket meritvärde som krävdes på din önskade skola förra året? Då kan du använda den här tjänsten. 

Sök många program

När den preliminära antagningen nu är här finns det möjlighet att ändra sig. Fönstret för omval är öppet mellan 17 april till 15 maj. Det innebär i praktiken att du kan göra en helt ny ansökan. Tipset är att göra många val så att man inte riskerar att stå helt utan gymnasieplats.

Känn dig alltså inte alltför trygg med att ditt preliminära besked kommer att bli det slutgiltiga.

Kolla att betyget stämmer

Den 14 juni blir slutbetyget synligt för sökande på webben – man ska då logga in och kontrollera att betyget stämmer.

Ödesdatumet är den 1 juli – då får alla elever besked om den slutgiltiga antagningen. Under 31 juli och den 1 september sker reservantagningen.

Fakta

Här är de mest populära skolorna på Södertörn

Tabellen visar antalet sökande till skolan i första hand, samt om det är en kommunal skola (K) eller friskola (F).