ANNONS

Metalband får kommunens kulturstipendium

Metalite, Metalband, Upplands-Bro, Kungsängen, Kulturstipendium
När årets stipendier delas ut vid kommunfullmäktige på onsdag den 18 december är det sannolikt första gången ett metalband finns närvarande.
Under måndagen så offentliggjorde Upplands-Bro vilka personer och föreningar som tilldelas årets kultur- och miljöstipendier. Bland en lång rad vinnare så utmärker sig särskilt en musikalisk akt – det Kungsängenbaserade metalbandet Metalite.
ANNONS

Kommunen skriver: ”Genom att bli kulturstipendiater i Upplands-Bro skulle Metalite framstå som förebilder för ungdomar i kommunen och visa att allt är möjligt.”

Mitt i fick tag på en av gitarristerna i bandet, Edwin Premberg.

Stort grattis till utmärkelsen, hur känns det här?

– Tack så mycket, det är jättekul att metalgenren blir uppmärksammad och inte bara ”idol”-hetsen som drabbat Sverige, säger Edwin Premberg och skrattar.

Kommunen har höga förväntningar på er, hur ska ni förvalta detta med att bli förebilder för ungdomar?

– Vi hoppas självklart kunna peppa kommunens ungdomar, men även äldre för den delen, att ta steget att producera eget material, kanske via kommunens evenemang eller liknande. Det hade varit superkul att få hjälpa till på ett eller annat sätt.

Metalite, Metalband, Upplands-Bro, Kungsängen, Kulturstipendium

Från vänster: Robert Örnesved, gitarr, Edwin Premberg, gitarr, Erica Ohlsson, sång, Lea Larsson, trummor och Robert Majd, Bas. Foto: Pressbild

Bandet har studio i Kungsängen

Edwin berättar att Metalite spelar in allt material i hans studio i Kungsängen. Av bandets fem medlemmar så är Edwin den som bor i kommunen, sen är trummisen Lea Larsson uppväxt i Upplands-Bro.

ANNONS

Det är jättekul att metalgenren blir uppmärksammad och inte bara ”idol”-hetsen som drabbat Sverige

Edwin Premberg, gitarrist i bandet

När politikerna träffas för kommunfullmäktige onsdagen den 18 december kommer stipendierna delas ut.

Kan det här vara första gången någonsin ett metalband närvarar vid ett kommunfullmäktige?

– Jag tror det, men det är verkligen på tiden, säger Edwin och skrattar.

Kommer ni spela för politikerna?

– Ja, vi kommer att ta emot priset på 5000 kronor och sedan är planen att vi spelar en akustisk version av en av våra låtar från den nya skivan, säger Edwin Premberg.

Fakta

Årets stipendier går till:

10 000 kr till Ella Carlstedt. Ella (14 år) är yngst av alla Charlie Normanstipendiater genom åren. Hon har en bred begåvning och en självklarhet i allt hon tar sig an, vare sig det är piano, trummor, dans eller att komponera egen musik.

8 000 kr till Systerskap i Bro. För ett ambitiöst syfte att uppmuntra ortsborna att gå samman och tillsammans skapa trivsel och trygghet i Bro med hjälp av sociala och friluftsaktiviteter, musik och föredrag.

5 000 kr till Metalite. Det Kungsängenbaserade metalbandet Metalite har fått ett internationellt genombrott och haft många visningar på Youtube bland annat. De har sin studio i Kungsängen. Genom att bli kulturstipendiater i Upplands-Bro skulle de framstå som förebilder för ungdomar i kommunen och visa att allt är möjligt.

5 000 kr till Naturskyddsföreningen. För ett mångårigt arbete med natur- och miljöfrågor samt det särskilt aktuella projektet ”Rädda bina” med byggande av bihotell som ett sätt att skapa en ingång i naturskyddsarbetet för barn och föräldrar.

5 000 kr till Jeanette Jonasson. För sitt författarskap där hon skriver för barn om svåra saker som mobbing och utanförskap, för att ge tröst och kanske bidra till att ett barn inte känner sig ensamt.

Diplom till Inger och Johnny Rudolf. För ett ansvarstagande initiativ, på ideell basis, att återskapa arkitektens ursprungliga formtillägg för servicebyggnaderna i Håbo-Tibble kyrkby.

5 000 kr till Karina Tomtlund. Karina Tomtlund har genom att låta den traditionella marknaden vid Säbyholm återuppstå skapat ett tillfälle för kommuninvånare, tillresta och kommunens alla lokala producenter att mötas under gemytliga former. Stipendiet vill vara en uppmuntran för framtiden och en uppskattning för det genomförda arbetet.

5 000 kr till Jan G Westin. Jan G Westin har genom åren med sin kamera fäst stora och små händelser i Upplands-Bro kommun på bild. Denna skatt är en stor tillgång när kommunen ska visas upp.

2 000 kr till Annette Sandström. För sin strävan att delge ortsbefolkningen den tidiga historien om Upplands-Bro. Hon får årets kultur- och miljöstipendium som en uppmuntran att utvecklas inom detta område.

Källa: Upplands-Bro kommun