Ny metoovåg – nu vill stockholmarna jobba konkret mot våldet

Ingegerd Smedensjö ser en markant förändring efter filmen om Josefin Nilsson.
Ingegerd Smedensjö ser en markant förändring efter filmen om Josefin Nilsson.
Metoo-rörelsen håller på att förändras. Efter filmen om Josefin Nilsson vill ännu fler – både män och kvinnor – aktivt jobba mot våldet.
– Det är påtagligt att man vill bidra till att göra skillnad, säger Ingegerd Smedensjö som leder en uppmärksammad kampanj mot våld i nära relationer.

Kvinnojouren Kerstin hade drivit sin kampanj mot våld i nära relationer i nära en månad när dokumentären om artisten Josefin Nilsson lyfte frågan om våld i nära relationer ännu ett snäpp högre på dagordningen.

Vi har nått ut på ett sätt som jag inte hade vågat drömma om.

Ingegerd Smedensjö

Nu kontaktas jouren ofta av privatpersoner, idrottsföreningar och företag som vill göra något mot våldet.

Ny kraftfull våg

– För mig känns det som att vi är i en rörelse som kan liknas vid kampen för kvinnlig rösträtt, säger Ingegerd Smedensjö, volontär och projektledare för kampanjen  #ordräddarliv

Hon menar att vi är mitt inne i en ny kraftfull våg av #metoo. Från reaktion till aktion.

– Nu möter vi en andra våg där många aktivt tar ställning mot våldet och börjar agera, både män och kvinnor. Det är påtagligt att man vill bidra till att göra skillnad, säger hon.

Kvinnojouren Kerstin har sitt säte på Lidingö. I sin kampanj lyfter de våld i nära relationer genom kända personer som fotbollspelaren Jesper Blomqvist och sångerskan och skådespelerskan Hanna Hedlund. Kampanjen har fått stor uppmärksamhet.

Sångerskan Hanna Hedlund är en av de som medverkar i kampanjen.

– Vi har nått ut på ett sätt som jag inte hade vågat drömma om. Förutom att vår jour nämns i allt fler sammanhang och intervjuats både av SVT, P4 och Dagens Nyheter, så har den även väckt ett stort engagemang hos gemene man, säger Ingegerd Smedensjö.

Dokumentären tar bort fördomar

Dokumentären om Josefin Nilsson lyfter den tystnadskulturen som år efter år har möjliggjort att våldet mot kvinnor kunnat fortgå. Precis samma strukturer som kvinnojouren Kerstin vill synliggöra i sin kampanj.

– Troligtvis har Josefines berättelse tagit bort en del fördomar om både vilka som utsätts för våld och vilka som brukar hot och våld. Filmen har absolut bidragit till att fler, både män och kvinnor, nu tar ett öppet och aktivt avstånd mot våld, hot och kränkningar, säger Ingegerd Smedensjö.

Hon ser reaktionerna, både på filmen och på kampanjen hon samordnar som ett tydligt tecken på att samhället förändras.

– Jag är ödmjuk och stolt över att få var en del av det här, säger hon.