Mezekung i Norra Botkyrka

Zeycan Zinel, Ebru Senol och Serdar Öztenar på Bosphorus som levererar meze från Botkyrka till hela Sverige.
Zeycan Zinel, Ebru Senol och Serdar Öztenar på Bosphorus som levererar meze från Botkyrka till hela Sverige.
Det finns en god chans att lådan med färdig kycklingbulgur du åt till lunch i dag lagades i en lokal i Eriksberg i går.

– Marknaden har exploderat sedan vi startade för tio år sedan, säger Serdar Öztenar, vd på ­Bosphorus.

Oyuna Lkhagavaa lyfter vant ut de kalla degkorvarna ur ett metalltråg och ner på sin skärbräda. De ska bli Börek – filodegsrullar. Byttor med skivad kyckling och stora tråg med sallad vittnar om morgonens produktionstopp – flera hundra sallader packades för att köras ut till olika svenska städer.

– Dag ett tar vi emot beställningen, dag två producerar vi, dag tre finns varorna i butiken, säger ­Serdar Öztenar när han guidar runt i lokalerna han själv varit med om att designa.

När han och kompanjonen Pelin började hemma i sitt eget kök för tio år sedan fick en lunchhungrig nöja sig med pasta­sallad eller ­baguette. Nu är läget ett annat. Varje mataffär med ambitioner har kyldisken full av plastbyttor med börek, bulgur och vinbladsdolmar. Meze har blivit mainstream.

– Vi tillhör de äldsta inom kyld färdiglagad mat. Folk har fått mer kunskap om vad de äter men har mindre tid. Här fanns ett tom­rum för mat baserad på kvalitet och ­variation, säger Serdar Öztenar.

I sju år har Bosphorus funnits bakom en oansenlig fasad en bit in i Eriksbergs industriområde. Här jobbar nu drygt 50 anställda, nästan alla är Botkyrkabor.

– Det är praktiskt. Vi levererar på beställning och det kräver snabba omställningar. Långa restider till jobbet är inte bra då. Dessutom vill vi gärna att de ­anställda betalar skatt här och har sitt liv här, säger Serdar Öztenar.

Han tycker att Botkyrka borde­ satsa hårdare på livsmedels­branschen. Läget, nära stora vägar, gör att man snabbt kan transportera varorna och det är en bransch som kräver mycket arbets­kraft med stor kunskap.

– Arbetsförmedlingen borde­ skicka folk på utbildning i livs­medels­branschen i stället för dator­kurs, säger han.

Han och flera andra livsmedelsföretag i kommunen skulle gärna se att det skapades kluster av livsmedelsföretag. Då skulle de kunna dra fördel av varandra.

– Det kunna ge logistikfördelar, både när det gäller inköp och för att hitta ut till kunderna så snabbt som möjligt, säger Karl Hansson, vd på juiceföretaget Loviseberg presseri.

– Man skulle vilja att kommunen säger ”nu tar vi den här ­marken och bygger lokaler som vi hyr ut till er livsmedelsföretag”, men det är inte alltid så enkelt i verkligheten, säger Johan Damgaard, vd på kafferosteriet Johan & Nyström i Tullinge.

I bröddelen gör Gana och ­Gylcan kycklingwraps. I rask takt viker de tortillabröd runt kycklingbitar, sallad och sås. En maskin plastar automatiskt in dem och transporterar mackorna genom ett hål i ­vägen in i packrummet. På bandet bredvid går ost- och skinkmackor samma väg.

För tre år sedan började Bosphorus göra mer än bara meze och numera tillverkar man husmanskost.

– I Sundsvall kan vi inte sälja lika mycket humus. De vill ha sin skinka och sin skagenröra, säger Serdar Öztenar.

Dag ett tar vi emot beställningen, dag två producerar vi, dag tre finns varorna i butiken.Serdar Öztenar

Fakta

Tre livsmedelsföretag i Botkyrka

Johan & Nyström: Kafferosteri och tehandlare. Ligger i Hamringe i Tullinge . Anställda: 60. Omsättning: 120 miljoner (2012).

Loviseberg presseri:­ Råpressad juice och frukt­påsar. Ligger i Loviseberg i Tumba. Anställda: 15. Omsättning: 1 miljon/­månad (startade 2012).

Bosphorus: Tillverkar färdiglagad mat och mackor. Ligger i Eriksberg. Anställda: 50. Omsättning: 40 miljoner (2012).