Mia från Hässelby tävlar i superhjärnornas kamp

Skarp hjärna. Mia Liljeberg från Hässelby villastad är en av de tävlande i årets säsong av tv-programmet Genikampen i SVT.
Skarp hjärna. Mia Liljeberg från Hässelby villastad är en av de tävlande i årets säsong av tv-programmet Genikampen i SVT.
Hon både tänker och pratar fortare än de flesta.

I höst möter Mia Liljeberg från Hässelby hjärnmotstånd när hon slåss mot andra extremt smarta i SVT:s Genikampen.

Det var Mia Liljebergs man som skickade in hennes ansökan till Genikampen. Han tänkte att hon skulle platsa i tävlingen.

– Vi hade kollat på förra säsongen och jag trodde att han skämtade när han berättade att han ansökt för mig, säger Mia Liljeberg.

Hon blev en av de tolv utvalda bland de 500 personerna som ansökte.

Kan man verkligen tävla i smarthet?

– Till skillnad mot många idrottsgrenar är smarthet ett otroligt luddigt begrepp att tävla i. Vad är ett geni egentligen? Det frågar vi som är med i programmet oss också, säger hon.

För en person som alltid har upplevt att hon både tänker och pratar fortare än de flesta är det givande att få träffa likasinnande, berättar Mia Liljeberg.

– Det var också en av anledningarna till att jag gick med i Mensa – för att få vara med i givande diskussioner, där man kopplar ihop sammanhangen några steg extra.

När hon var liten glömde hon ofta bort att hon är en sådan som tänker fort och kunde bli frustrerad när folk inte hängde med. Hon fick flytta upp en klass men kände sig ändå rätt understimulerad under skoltiden. Ofta var hon mer snabbtänkt än lärarna.

– Det är väl kanske därför jag har blivit överpedagogisk i vuxen ålder, säger Mia Liljeberg, som är författare och föreläsare med inriktning på ledarskap och kommunikation.

Hon växte upp i en storfamilj med tio brorsor.

– Det var min fosterfamilj som jag kom till när jag var tre och ett halvt år. Innan dess bodde jag på en massa olika barnhem.

Hennes biologiska föräldrar var alkoholister och kunde inte ta hand om henne. Intelligensen har hon ärvt från dem, men det är storfamiljen som präglat henne som människa, säger hon.

– Det har underlättat att jag vuxit upp i en stimulerande familj. Min fostermamma, som är min mamma nu, har haft 46 fosterbarn. Hon är en väldigt generös person.

Vad händer efter Genikampen?

– Livet kommer att fortsätta ha sin gyllene gång. Hoppas att vi kan framstå som bra förebilder. I stället för att vilja vara med i Paradise hotel eller bli en Zlatan kan det vara väldigt coolt att vara mest snabbtänkt i klassen.

Fakta

Lyft in faktaruta från kulturhalvsida nr 35 samtidning