Micaela gör musik för de allra minsta

Micaela Gustafssons nya skiva är en lekfull flört med målgruppen 0-2 år.
Micaela Gustafssons nya skiva är en lekfull flört med målgruppen 0-2 år.
När vi andra är på kontoret sitter Hökarängsbon Micaela Gustafsson i en låda och sjunger för dagisbarn. Med nya skivan Nä-eh vill hon fånga de allra minsta lyssnarna.

– Barn är den bästa publiken, säger hon.

Låtarna heter saker som Tittut, Babu bibu, Oppohoppa och Brrummm. Texterna består sällan av fler ord än så – och ibland inga ord alls, bara roliga ljud. Micaela Gustafssons nya platta Nä-eh är en lekfull flört med målgruppen 0-2 år.

– Jag ville skriva nya låtar för de allra minsta. Musiken för små barn har inte förnyats på länge, förklarar hon när Mitt i Söderort hälsar på i hennes lokal på Söndagsvägen.

Hon började arbeta med skivan redan för flera år sen. Med ekonomiskt stöd från Kulturbryggan gjorde hon en förstudie, för att verkligen lära känna sina framtida lyssnare. Hon besökte öppna förskolorna i Fagerlid och på Farstaängen, och småbarnsavdelningen Bamse på förskolan Sagobacken.

– Jag kollade in barnen för att se vad som fick dem att lyssna, vilka röstlägen som funkade och hur barnen själva använder sina röster.

Vad kom du fram till?

– Att barn gillar bilar! Det bästa på hela dagen är när sopbilen kommer, då flockas alla i fönstret. Det var därför låtarna Brrummm och Tut tut kom med.

Innan inspelningarna, som gjordes i Hökarängen med lokala musiker, intervjuade hon dessutom en rytmikpedagog och pratade med en logoped om barns talutveckling.

– Fast sen när jag skulle göra låtarna släppte jag det mesta och gick på vad jag själv kände.

Micaela Gustafsson saknar knappast rutin av att uppträda för barn. Tillsammans med teaterkollegan Hanna Rosén driver hon Teater Tiddelipom och arrangerar After dagis i Hökarängen en gång i månaden. Senaste tillfället var i onsdags – då kom 131 personer!

Hon åker också runt och håller enmansföreställningar på förskolor.

– Jag har en föreställning som heter Speldosan där jag sitter i en stor låda. Så får barnen veva på den som en speldosa och då kommer jag fram och är olika karaktärer, berättar hon.

Nya skivan finns på Spotify och säljs bland annat på Mini outlet och Hökarängens designcentral. Med lite tur kan man få höra låtarna live också.

– Jag har ansökt om pengar för att kunna göra en deluxe-turné med slagverk och kontrabas.

Till sist, dags för recension: Mitt i Söderorts reporter tar hem skivan och testar den på Ellie, nyss fyllda två. Det börjar inte så bra. Första låten Bojojojng-Aah möts av ett bestämt och ilsket: – Nej pappa, stäng av!

Men sen går det bättre. Efter ett par minuter, till låten Oppohoppa, är dansen i full gång.

– Barn är den bästa publiken. De är så direkta. Man märker väldigt snabbt om de gillar nåt eller inte, säger Micaela Gustafsson.

Fakta

Bor i Hökis

Namn: Micaela Gustafsson

Ålder: 43 år

Bor: Hökarängen

Familj: Sambo och två barn

Yrke: Artist och låtskrivare

Aktuell: Med nya barnskivan Nä-eh

På vår Facebook-sida finns en Spotify-länk till skivan: https://www.facebook.com/mittifarstaskondal/?fref=ts