ANNONS

Michael vill väcka läslusten hos unga

Michael Wiander och illustratören Freja Hyldgaard.
Michael Wiander och illustratören Freja Hyldgaard.
När Sundbybergsbon Michael Wianders dotter var nio år gammal fick hon slut på barnböcker att läsa – så han bestämde sig för att skriva en själv.
Nu är den klar och snart ges första delen i hans barnboksserie "Dexter Olssons Äventyr" ut och med den vill han väcka barn läsintresse på allvar.
ANNONS

Michael Wiander, 43, är tvåbarnspappa och bor med sin fru Natalia i Näckrosen i Sundbyberg. Och det var hans egen dotter som väckte idén hos honom om att skriva en barnbok. När hon var nio år hade hon läst alla barnboksklassiker och kunde till slut inte hitta några bra böcker.

–Det gjorde mig ledsen, så jag tänkte vad ska det vara i en bra barnbok? Det ska vara spännande äventyr, lätt att läsa och lärorikt. Sedan bestämde jag mig för att skriva en själv.

Det var redan 2003 och skrivandet lades på is under en lång tid, jobb och livet kom emellan. Men Michael Wiander beskriver sig själv som envis person, så när det fanns tid på somrar och helger tog boken sakta men säkert form. Att skriva är något Michael velat göra länge. När han var yngre ville han skriva poesi och skickade in en diktsamling till Norstedts, men blev refuserad.

Vill väcka läslust

Istället för poesi blev det alltså barnbok och efter att ha kämpat i 14 år och skrivit om boken flera gånger är nu första delen i bokserien ”Dexter Olssons Äventyr” klar och lanserar på bokmässan i slutet av september. Det är en lättläst äventyrsserie i tjockformat som blandar spänning, fakta och humor. Läsaren får följa Dexter Olsson och han bästa vän, den talande apan Tomas, som följer med Dexters morfar, en upptäcktsresande och världsberömd uppfinnare, på äventyr.

– Min förhoppning är att ”Dexter Olssons Äventyr” ska vara en bok som väcker barns naturliga nyfikenhet och läslust, säger han

I dagens samhälle gör konkurrensen från datorer, läsplattor och smartphones att läsandet ligger ännu längre ifrån många barn, något som Michael Wiander vill ändra på.

– Jag känner att läsandet är på väg utför och det gör mig ledsen. Och det blir ofta mycket tjat från vuxna på barn att läsa, men jag vill istället locka fram läslusten hos barnen. Därför är boken också tjock, men lättläst, så att man känner sig stolt när man läst ut den.

ANNONS

Fått feedback från skolelver

Michael Wiander har sett vilka positiva effekter det får när barn fokuserar och koncentrerar sig.

– Jag har jobbat med schack i mellanstadiet och sett vilken positiv effekt det har på barnen. Jag tror är samma sak med musik och läsning, det finns massor av forskning som visar hur bra det är.

För att skriva en bok som verkligen uppskattas av barnen själva har Michael Wiander besökt skolor i Stockholm där elever och lärare fått läsa boken och komma med feedback. I höst kommer han också åka runt och träffa skolklasser i Sundsvall, Gävle, Norrköping, Linköping, Jönköping, Helsingborg, Malmö och Lund.

Michaels idé är att Dexter ska vara en huvudperson som barnen lätt kan relatera till, som tillåts vara känslig och visa både sina bra och dåliga sidor.

– Dexter är inte en vanlig hjälte,  han är både liten och rädd. Men som en lärare sa om boken, Dexter är kanske ingen hjälte men med hjälp av sina vänner löser han problemen.

Tanken är att det ska ges ut minst en del i serien per år och Michael har 12 delar tillsatta men inte färdigskrivna. Varje kapitel i boken är bildsatt men en illustration gjord av den danska illustratören Freja Hyldgaard, 21.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.