ANNONS

Midnattsloppet hotas av nedläggning

Midnattsloppen i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors lockar hundratusentals deltagare och åskådare.
Midnattsloppen i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors lockar hundratusentals deltagare och åskådare.
Med runt 50 000 löpare brukar Midnattsloppet bli en stor folkfest på Södermalm i slutet av varje sommar.
Men i år sätter coronapandemin stopp för det - och nu är det oklart om det blir någon fortsättning.
ANNONS

Runt 50 000 deltagare brukar normalt komma till start i Midnattsloppet, som arrangerades första gången 1982. Och många tusentals åskådare brukar stå och heja på längs det en mil långa loppet som går runt Södermalm.

Men i år sätter coronapandemin stopp för att det ska kunna genomföras som vanligt. I stället arrangeras ett virtuellt lopp, med gemensam starttid den 15 augusti.

Nu befarar Lars Eriksson Svensk, vd för Midnattsloppet, att det kan bli det sista Midnattsloppet.

För trots den virtuella satsningen kommer Midnattsloppet inte att överleva om man inte får ekonomiskt stöd, likt andra motionslopp har fått ta del av i regeringens första stödpaket.

Lars Eriksson Svensk, vd Midnattsloppet

Lars Eriksson Svensk, vd Midnattsloppet. Foto: Midnattsloppet

– Eftersom våra lopp genomförs under augusti och september så har vi inte haft möjlighet att söka det stödet. Nya pengar diskuteras utifrån hur pandemin utvecklas men oavsett den framtida utvecklingen så har Midnattsloppet redan påverkats genom att inte kunna genomföra loppen enligt plan, säger han i ett pressmeddelande.

Hårt slag mot Hammarby

Men det är inte bara Midnattsloppet som drabbas, utan även Hammarby friidrottsförening som äger loppet. För att kunna driva sin verksamhet är den ideella förening helt beroende av inkomstkällan från loppet.

– Vår högsta prioritet just nu är att få Midnattsloppet att överleva. Utan ett Midnattslopp kommer Hammarby friidrotts budget halveras, vilket får konsekvenser för all vår verksamhet. Från barn- och ungdomsverksamhet till elit. Hela verksamheten riskerar att raderas ut eller kraftigt förminskas utan ett Midnattslopp, säger Pär Hellstadius, tf sportchef.

ANNONS

Hammarby friidrott är en av Sveriges största ungdomsföreningar med en friidrottskola som varje sommar lockar mer än 1000 barn.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.