Midsommarfirande i Vitan ställs in

Firandet drar soliga år runt 3000 personer. Bilden är en genrebild.
Firandet drar soliga år runt 3000 personer. Bilden är en genrebild.
Folkfesten i Vitabergsparken ser ut att bli inställd – igen.

Föreningen som håller i midsommarfirandet orkar inte längre.

– Någon annan behöver ta över stafettpinnen nu, säger Jan Malmberg, eldsjäl i folkdansföreningen Appell.

I femton år har folkdansföreningen Appell ordnat gratis midsommarfirande för Södermalmsborna och andra danssugna i Vitabergsparken. Men nu är det slut med det.

– Vi är för få och för gamla, säger Jan Malmberg, som tillsammans med sin fru Marita Malmberg har varit de två drivande av midsommarfirandet.

Folkdansföreningen har sökt med lampa och lykta för att få någon annan att ta över firandet. De har pratat med andra dansföreningar, scouter, kyrkor och idrottsföreningar.

– Men de är alla upptagna med sina egna grejer på midsommar. Vi har verkligen försökt hitta någon som tar över, säger Jan Malmberg.

Firandet drar enligt föreningen runt 3 000 personer till Vitabergsparken på soliga midsomrar.

– De flesta tycker att det är bedrövligt om det inte skulle bli något firande i år. Det finns inget annat alternativ till att fira midsommar i stan, förutom Skansen som tar inträde, säger Jan Malmberg.

Södermalms stadsdelsnämnds ordförande Anders Göransson (S) säger att det från stadsdelens sida finns ett intresse av att ha kvar firandet i Vitabergsparken.

– Jag tror att det betyder oerhört mycket. De personer som finns kvar i stan får en trevlig gemenskap. Det år jag har varit där med min dotter har det varit väldigt trevligt, säger han.

Dansföreningen Appell fick förra året 20 000 kronor i bidrag av stadsdelsnämnden för att kunna genomföra midsommarfirandet. Ett bidrag som det är möjligt för en ny arrangör att söka.

– Skulle det komma in en ansökan om att få driva firandet kommer vi att göra vad vi kan för att stödja den insatsen, säger Anders Göransson.

Midsommar i Vitabergsparken har tidigare varit hotat på grund av ekonomin. Stadsdelsförvaltningen ville år 2013 och 2014 minska bidraget till folkdansföreningen, vilket i slutändan inte skedde. Men nu är problemen inte ekonomiska.

– Vi har hållit på i femton år. Nu behöver någon annan tar över stafettpinnen, säger Jan Malmberg.

Intresserade av att driva firandet sommaren 2016 är välkomna att kontakta folkdansföreningen Appell för att få information och ta del av deras erfarenheter.

Fakta

Folkfest med dans och fiskdamm

Folkdanssällskapet Appell har de senaste 15 åren ordnat gratis midsommarfirande i Vitabergsparken.

Dansuppvisningar, lekar för barnen, tombolalotterier och fiskdamm brukar stå på programmet.

Midsommarfirandet är ett av de största traditionella firanden i stan.