ANNONS

Midsommarmaten blev en besvikelse

Pers midsommartallrik.
Pers midsommartallrik.
Efter Mitt i:s artikel om miniportioner till äldre kontrollvägs maten för att hålla måttet.
Men för Kårtabon Per Damberg blev midsommarmaten en besvikelse. Några sillbitar, potatis, ett ägg och lite gräddfil - inget mer.
- Fördjävligt, säger Kårstabon Per Damberg.
ANNONS

 

Mitt i har tidigare skrivit om äldrematen i Vallentuna kommun och Per Damberg som fick pyttesmå portioner trots att han specifikt bett om stora.

Efter artikeln har kostenheten skärpt rutinerna och kontrollväger nu maten.

Det som uppmärksammats i din artikel är givetvis helt oacceptabelt, och med nya och skärpta rutiner hoppas jag att vi kan minimera risken för att något liknande händer igen.

Så skriver kostchefen Charlotte Muntzing till Mitt i på frågan om hur man arbetar med kvalitén på äldrematen.

Hon skriver vidare att: ”maten i matlådan ska vara god, vällagad och fint presenterad. En portion bör innehålla mellan 80-125 gram kött, och upp till 140 gram fisk, beroende på vad för typ av huvudkomponent som serveras”.

Det har blivit mer mat, menar Per Damberg. Men han är inte nöjd. Midsommarmaten blev en besviklese för honom. Förvisso var maten han fick via den kommunala hemtjänsten, till midsommar ganska så tung. Men väl torftig, tycker han.

Den silltallrik han fick innehöll bara sill, potatis (inte färsk), lök, ett ägg och gräddfil. Inget bröd, inga grönsaker eller något annat tillbehör kom med.

ANNONS

– Det är fördjävligt, säger han.

S-politikern Jaana Tilles känner till matproblemen och jobbar för ytterligare satsningar på äldrematen i kommunen.

– Så ledsamt, det är så elementärt att maten är bra. Det är hemskt att människor inte känner sig mätta. Våra äldre är värda att få den mat de vill ha, säger Jaana Tilles, (S), oppositionsråd i Vallentuna kommun.

Hon har fått höra att det är många som är missnöjda med maten som levereras via hemtjänsten.

– Vi socialdemokrater tycker att borde finnas möjlighet för äldre att få maten tillagad hemma, det tog vi upp i vintras. Då får de vara med och önska vad det vill ha, få social samvaro och känna dofterna när maten blir tillagad, säger hon.

Blir de äldre mätta och får bra mat blir livskvalitén högre –  sömnen blir bättre, hälsan blir bättre och man kanske behöver mindre mediciner

Vallentuna kommun får varje år stadsbidrag för olika ändamål. Ett bidag är tänkt för insatser till äldre. Jaana Tilles tycker att en del av de pengarna borde går till att utveckla äldrematen. Kompetensen finns hos tjänstemännen menar hon. Men det saknas pengar.

– Det här med maten är så elementärt. Blir de äldre mätta och får bra mat blir livskvalitén högre –  sömnen blir bättre, hälsan blir bättre och man kanske behöver mindre mediciner, säger hon.

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.