Migrationsministern flyttade till Sätra

Migrationsminister Helene Fritzon (S) på kvällspromenad i Sätra.
Migrationsminister Helene Fritzon (S) på kvällspromenad i Sätra.
En av Sveriges toppolitiker bor i Sätra. Heléne Fritzon (S) flyttade hit i höstas, som nybliven migrationsminister.
– Det är ett jättetrevligt område. Och jag följer de lokala nyheterna, om Trygga Sätra till exempel.

En av Sveriges ministrar har slagit ner sina bopålar i Sätra. Det är migrationsminister Heléne Fritzon (S), som har köpt en liten bostadsrätt nära centrum. Där bor hon under arbetsveckorna.

Fastnade för Sätra

– Jag bor i en liten by i Skåne med min familj så när jag fick frågan om jag ville bli migrationsminister blev det bråttom att hitta en bostad i Stockholm. Vi letade runt och jag fastnade för Sätra. Det är ett jättetrevligt område med mycket natur och nära till vattnet. Dessutom  har jag nära till centrumet och tunnelbanan, säger hon.

Som minister har hon fullspäckade arbetsdagar men hon packar ner träningskläderna när hon lämnar Skåne för Sätra, i hopp om att få tid för en löptur.

Läser Mitt i

Hon håller sig också uppdaterad om vad som händer i Sätra, genom att läsa Mitt i Söderort.

– Jag läser gärna er tidning för att få en bild av de lokala frågorna. Jag har till exempel läst om Tryggas Sätras byte av lokaler och om Ica-handlarens kamp mot brott, säger Heléne Fritzon.

Att ta del av det lokala situationen ger en konkret relief till det arbete regeringen gör, tycker hon.

– Vi för ju hela tiden diskussioner om hur vi kan öka tryggheten i samhället både genom fler poliser och förändrad lagstiftning, och genom välfärdsarbete och förebyggande arbete i skolor och föreningar, till exempel, säger Heléne Fritzon, som är både migrationsminister och biträdande justitieminister.

Vad är din viktigaste uppgift som migrationsminister?

– Att se till att asylrätten fungerar rättssäkert, och att de som fått uppehållstillstånd välkomnas in i det nya samhället. Sedan jobbar vi hårt för att få till stånd ett europeiskt asylsystem där alla länder tar sitt ansvar. Det är jätteviktigt för Sverige.