Ankomstboendet kan bli asylboende

Gamla Täby park hotell, i dag ankomstboende.
Gamla Täby park hotell, i dag ankomstboende.
Migrationsverket vill göra om ankomstboendet på Täby park hotell till asylboende. Förändringen innebär utökat ansvar för kommunen. I nästa vecka inleds diskussionerna.

Sedan september är gamla Täby park hotell omgjort till så kallat ankomstboende. Från vecka till vecka bor 300-400 personer i huset.

Nu vill Migrationsverket i stället att det tidigare hotellet ska användas som asylboende. Om planerna blir verklighet så innebär det ett utökat åtagande för Täby kommun, berättar Jonas Krantz, sektionschef på Migrationsverket.

– Då kickar hela kommunens ansvar in med skola, barnomsorg och hela det kommunala paketet, säger Jonas Krantz.

Kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M) tycker inte att förslaget är bra. Han anser att staten lämpar över ansvar på Täby och andra kommuner.

– Det är en enorm brist på socialsekreterare och lärare och framförallt bostäder så det är klart att det här är ett stort åtagande för kommunerna.

Enligt honom är Täbys situation ansträngd redan nu. Framförallt med tanke på ökade kvoter för ensamkommande barn.

Och det är inte i första hand pengar som är problemet, menar Leif Gripestam. Den stora svårigheten är i stället att hitta personal.

– Socialkontoret är fullständigt nertyngt. Alla kommuner sitter i samma sits och strider om att kunna rekrytera ett fåtal socialsekreterare och gör allt för att få tillbaka sådana som pensionerat sig.

Oppositionsrådet Annica Gryhed (S) har tidigare krävt ett ökat åtagande av Täby. Enligt henne finns goda förutsättningar för att kunna hjälpa betydligt fler, inte minst eftersom kommunen har stora överskott i kassan.

Mitt i Täby söker Annica Gryhed för en kommentar om Migrationsverkets planer.

Fakta

Första stoppet för asylsökande

Gamla Täby park hotell är idag ett av Migrationsverkets ankomstboenden som är det första stoppet för många asylsökande.

Där bor man under tiden som man får sin asylansökning registrerad.

Källa: Migrationsverket