Migrationsverket har stora skulder till Danderyd

Danderyds kommun, Danderyd,
Migrationsverket är skyldigt 56 miljoner kronor till Danderyds kommun.
Migrationsverket ligger efter med betalningarna till flera kommuner. Danderyd har ansökt om 56 miljoner kronor för att täcka kostnaderna för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Men kommunen har inte fått en enda krona sedan förra året.

– Vi fakturerar kvartalsvis i efterskott och vi har inte fått några pengar från Migrationsverket för fjärde kvartalet förra året och därefter, säger Birgitta Larsson, ekonomiansvarig på socialkontoret.

De 56 miljoner kronorna är kommunens egna pengar som använts för ensamkommande flyktingbarns boende, mat och så vidare. Danderyds kommun får ersättning för de ensamkommande flyktingbarnen som har anvisats till kommunen och som kommunen är ansvarig för. Tidigare fanns en överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot ett visst antal barn, men för alla nytillkomna barn sedan hösten 2015 finns det inte någon sådan. Migrationsverket anvisar istället barnen till kommunen utan överenskommelse.

Ersättningarna för alla nytillkomna barn betalas inte automatiskt, utan kommunen måste själv begära ersättning för från Migrationsverket. Det är för dem som Danderyd inte fått någon ersättning för än.

Cecilia von Sydow, ekonomichef på Danderyds kommun, reagerar över att den statliga myndigheten inte har betalat.

– Det här är inte acceptabelt, jag skulle vilja ha ett svar eller en förklaring varför det är så, säger hon.

Enligt henne har kommunen inte påverkats av att de inte fått in pengarna men om de hade haft sämre likviditet så hade det kunna vara värre.

–Vi har inte behövt låna pengar på grund av det här. Men det påverkar ekonomin. Om räntan hade varit bättre, då hade vi kunnat placera pengarna som vi ligger ute med, säger Cecilia von Sydow.

LÄS MER: Även Täby reagerar mot Migrationsverkets obetalda skulder

I ett mejl till Mitt i Danderyd skriver Irene Sokolow, presskommunikatör på Migrationsverket, att de är uppriktigt ledsna att de ligger efter med betalningarna och det gör allt för att kunna hantera dem så fort som möjligt.

Men att då det är ansökningar från kommunerna är det inte samma sak som en skuld.

”Det man sökt ersättning för behöver granskas. Migrationsverket måste enligt lag göra en bedömning av varje enskild ansökan-detta tar tid”, skriver Irene Sokolow i mejlet.

Enligt henne är ambitionen att kompletta ansökningar ska vara avgjorda inom tre månader, bland annat tack vare att personalstyrkan utökas med fler handläggare.