Migrationsverket: Vi kommenterar inga datum

Kommun räknar med att snart överta Täby park hotell för att ordna bostäder till nyanlända.
Kommun räknar med att snart överta Täby park hotell för att ordna bostäder till nyanlända.
Täby kommun räknar fortfarande med att inom kort ta över före detta Täby park hotell för att ordna bostäder till nyanlända. Migrationsverket lägger locket på om förhandlingarna.
– Målbilden är första maj, säger kommunalråd Leif Gripestam (M).

 

Täby kommun gick förra veckan ut med nyheten att Migrationsverket ska stänga asylboendet i Täby och att kommunen tar över hotelllokalerna för att nyanlända ska kunna bo där.

Nyheten väckte stor uppmärksamhet i media eftersom Leif Gripestam samtidigt blåste av det stopp för mottagande av nyanlända. Han har tidigare uttalat att bostadsbristen satt käppar i hjulet för mottagandet och förklarade nu att hotellet var en bättre lösning än modulhus.

– Vi har tidigare meddelat Migrationsverket och staten att vi inte har klarat av mottagandet för att det inte funnits tillgång till boenden. Vi har också krävt att de som får uppehållstillstånd och redan bor i Täby ska fördelas till kommunen. Att ta över de tillfälliga boendeplatserna kommer främja integrationen samtidigt som vi inte kommer behöva inrätta ytterligare skolplatser i Täby”, sa kommunalrådet Leif Gripestam (M) den 15 mars i ett pressmeddelande.

Täbys politiska ledning var samstämning om att det var en bra lösning att ta över asylboendet.

– Det är mycket glädjande att vi nu tar över lokalerna på Täby Park Hotell, meddelade kommunalråd Hans Ahlgren (L) i ett pressmeddelande samma dag och angav datumet 1 maj som tillträdesdag.

Migrationsverket dementerade

Problemet var dock att Migrationsverket var inte lika snabb i svängarna, visade det sig. Migrationsverket dementerade med förklaringen att asylboendes avvecklas på andra ställen, men i Täby finns behovet kvar.

”I nuläget ser vi dock ett fortsatt behov av att använda boendeplatserna på Täby Park Hotell under en tid framöver. Därmed kan vi idag inte bestämma ett exakt datum då vi skulle kunna frånträda hyresavtalet i förtid” skrev Jaak Meri, sektionschef, Migrationsverket i en skriftlig dementi.

När lokaltidningen Mitt i Täby talar med Leif Gripestam nu en vecka senare intygar han att Täby kommun har ett avtal med fastighetsägaren och fortfarande väntar sig att få ta över lokalerna snarast. Kommunen har haft flera möten med Migrationsverket sedan förra veckan, uppger han.

– Det finns ett riktmärke med första maj, men det är pågående diskussioner med Migrationsverket. Målbilden är första maj, säger Leif Gripestam.

Överens i sak, men…

Leif Gripestam anser att kommunen och Migrationsverket är överens i sak, men att diskussionen handlar om datum.

– Det var Migrationsverket som kontaktade oss i november-december om att vi ska ta över. Det är de som har legat på, säger han.

Migrationsverket tiger

Migrationsverket bekräftar att samtal pågår med Täby kommun, men lägger i övrigt locket på.

– Vi har samtal med Täby kommun om detta. Vi ser positivt på att hitta en lösning, men det är inget jag har precisera här och nu, säger Jaak Meri till Mitt i Täby på onsdagen.

Kan det bli aktuellt att lämna över i maj?

– Vi kommenterar inga datum.

Är det för tidigt för er att lämna över redan i vår?

– Vi kommenterar inga datum. Nu har jag sagt det flera gånger.

Kan du säga om det fortfarande aktuellt att ni ska lägga ner asylboendet i Täby?

– Nu har vi ett avtal att hyra till 2020. Jag kommenterar inte mer.