Migrationsverket säger nej till flickförslaget

Även ensamkommande pojkar ska vara välkomna till Österåker i fortsättningen, anser Migrationsverket.
Även ensamkommande pojkar ska vara välkomna till Österåker i fortsättningen, anser Migrationsverket.
Migrationsverket avvisar Österåkers begäran om att främst ta emot ensamkommande flickor.

– Detta är olyckligt, säger Michaela Fletcher (M).

I förra veckan skickade Österåkers kommun ett brev till Migrationsverket där Michaela Fletcher skrev att hon vill att Österåker främst ska ta emot ensamkommande flickor i fortsättningen, i syfte att förbättra könsfördelningen samt integrationen.

Men Migrationsverket avvisar kommunens begäran, med hänvisning till att andelen flickor som kommer till landet är låg och att Österåker redan har ett avtal om att ta emot ensamkommande pojkar.

– Vi anser att detta är olyckligt. Sett mot bakgrund av att vi hittills tagit emot 141 ensamkommande pojkar och män och endast tre flickor såg vi en möjlighet att motverka en sned könsfördelning. En möjlighet som Migrationsverket nu stängt dörren till, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S), som var emot förslaget, tyckte att Migrationsverkets svar var väntat.

–.Nu vill vi inte se fler dåligt förberedda förslag utan att flyktingfrågorna får hanteras i beredningsutskottet där de hör hemma. Nu får vi koncentrera oss på att på bästa sätt hantera det avtal om att ta emot asylsökande pojkar som Michaela Fletcher redan skrivit på, säger hon.

Migrationsverket avvisar även kommunens begäran om att i god tid få uppgifter om de ensamkommande barnen som kommer till Österåker.