ANNONS

Migrationsverket ser över vaga anknytningar

Fb-vänner, landsmän och grannar. Det är exempel på vaga anknytningar, som gjort att ensamkommande flyktingbarn måste bollas mellan stadsdelar. Nu utreder Migrationsverket nya riktlinjer för hur vaga anknytningar ska undvikas.
ANNONS

Vaga anknytningar är en orsak till att ensamkommande flyktingbarn skickats runt mellan kommuner och stadsdelar. Personen som barnet uppgett, som anknytning anses inte lämplig eller tackar nej till att ta hand om barnet. Då måste barnet omplaceras till annan kommun eller stadsdel.

– Ibland har barn uppgett en facebookvän, som förmodligen inte är en vettig kontakt, eller landsmän som bott i samma område där barnet växt upp, som deras anknytning till kommuner eller områden. Vi ser just nu över detta, säger Ronnie Magnusson, expert vid Migrationsverket.

Migrationsverket gör inte några grundliga utredningar av anknytningen. Det är upp till socialtjänsterna att utreda.

För att undvika vaga anknytningar har Migrationsverket i en ny utredning försökt definiera begreppen, närstående och släkt. För att utreda styrkan i anknytningen.

Nästa steg är att se vad man ytterligare kan göra under den begränsade tid, som Migrationsverkets handläggare har med barnet.

– Det kan komma att handla om att man behöver ställa fler kompletterande frågor om anknytning, säger Ronnie Magnusson.

Hur det kommer att omvandlas till rutiner och riktlinjer utreds just nu av kvalitetsavdelningen på verket.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.