Migrationsverket svarar på kritiken om asylboendet i Solna

Migrationsverket anser sig inte gjort några fel gällande det planerade asylboendet i Solna. Samtidigt tycker oppositionen att de styrande i kommunen uteslutit dem i flyktingfrågan.

För Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande, kom beskedet från Migrationsverket om ett planerat asylboende i Solna för 800 personer som en chock. Trots det anser sig myndigheten ha gjort rätt.

– Vi har i uppdrag att erbjuda boende åt dem som söker asyl till Sverige. Vi kan inte meddela kommunerna innan upphandlingen är färdig på grund av upphandlingssekretess, men vi meddelade så fort det blev lagligt möjligt, säger Johanna Måhlén, presskommunikatör på Migrationsverket.

Något avtal är alltså inte tecknat än. Migrationsverket ska först besöka boendet och granska om det uppfyller de kriterier som man sagt sig uppfylla i sitt anbud.

– Inget är säkert för närvarande. Uppfyller boendet besiktningen kan vi gå vidare i processen. Bland annat analyserar vi hur behovet faktiskt ser ut, och det vet vi inte i dag.

Mottagandet av ensamkommande barn och deras vård och omsorg är kommunernas ansvar. När det gäller vuxna och barnfamiljer är det Migrationsverket som erbjuder boende under deras asylprocess. Johanna Måhlén vet varken om eller när boendet skulle komma att användas.

– Det är inte så att vi sitter på information om vilka människor som ska flytta in, det kan vi omöjligt veta.

Från oppositionen höjs också kritiska röster mot Migrationsverket, men framförallt mot majoriteten.

– Det är viktigt att Migrationsverket håller en god dialog med kommunerna i den här frågan, och som jag har förstått har de gömt sig bakom upphandlingssekretessen i det här ärendet. Men det vi hade önskat är att de styrande partierna i kommunen haft en dialog med oss, så att vi kan ha en gemensam linje när sådana här besked kommer, säger Arne Öberg (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Sara Kukka-Salam (S), ledamot i kommunstyrelsen, tycker att det är viktigt att hålla isär olika typer av boenden.

– Det här ska inte sammanblandas med ett permanent boende. Det här är ett asylboende, så det är alltså inte 800 nya Solnabor som ska flytta in permanent. Vi vet heller inte hur länge de ska vistas på boendet eller om alla ska bo där samtidigt. Efter att asylprocessen är klar kommer de att anvisas till sina nya hemkommuner, säger hon.