Min lokala hjälte

Migrationsverket: vi gör allt vi kan för att bättra oss

Migrationsverket hanterar runt 12 000 ansökningar från kommunerna varje månad.
Migrationsverket hanterar runt 12 000 ansökningar från kommunerna varje månad.
Kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M) kritiserar Migrationsverket för att inte betala sina skulder till kommunen. Enligt myndigheten jobbar man på saken, men berget av ansökningar gör att det tar tid.
– Vi avgör mellan elva och tolvtusen ärenden per månad, men de stora beloppen tar tid att utreda. Vi kan bara beklaga att det är så och jobbar hela tiden på att förbättra oss, säger Åke Svedmert, enhetschef på Migrationsverket.

Migrationsverket är skyldigt Täby kommun 125 miljoner kronor i ackumulerade kostnader för mottagandet av asylsökande. Det säger kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M) som är kritisk till att myndigheten inte betalar.

Åke Svedmert är enhetschef på Migrationsverket. Han förnekar inte skulden, men poängterar att det inte bara är att betala. Kommunens ansökningar måste utredas, och det kan ta tid.

– Jag kan varken betvivla eller bestyrka den summan som Täby kommun nämner, utan vi måste ju först granska deras ansökningar, säger han.

Granskningarna drar ut på tiden eftersom ansökningarna är så många. Enligt Åke Svedmert avgör man nu ungefär 12 000 ansökningar varje månad, vilket är i paritet med hur många som kommer in. Med det finns redan ett berg med ansökningar som inte har utretts, och ansökningarna för stora belopp tar längre tid att utreda.

För att öka takten har Migrationsverket anställt fler handläggare.

–I januari var vi 37 stycken, nu är vi 60 och vi lånar också in personal från andra enheter. Under årets sista månader kommer vi att låna in cirka 50 handläggare, säger Åke Svedmert.

Enligt Åke Svedmert har Migrationsverket blivit betydligt bättre på att hantera kommunernas ansökningar.

– Hittills i år har vi betalat ut dubbelt så mycket som vi gjorde hela förra året. Då klarade vi av att hantera som mest kanske 4000 ansökningar per månad, säger han.

Samtidigt erkänner han att de inte klarar av att nå sina egna mål.

– Vi struntar absolut inte i att betala, det är beklagligt om ett kommunalråd tror det. Vi gör allt vi kan för att bättra oss, säger Åke Svedmert.